Kuva: Mikko Räsänen

Suomen suosituin tosi-tv-tähti: Olisinpa löytänyt tasapainon aiemmin

06.10.2015 08:45 - Pauliina Jokinen

Realitysarjojen vakiokasvo Niko Saarinen, 29, on aikuistunut julkisuuden valokeilassa.

Niko Saarinen tuli tunnetuksi samalla sekunnilla, kun hän asteli Big Brother -taloon seitsemän vuotta sitten. Välitön nuorimies osallistui sarjan neljännelle tuotantokaudelle, aikana, jolloin tosi-tv-ohjelmat vasta tekivät tuloaan Suomeen.

Viikot talossa olivat intensiivisiä ja lopulta reissu päättyi ikävästi: Niko poistettiin talosta miehen heitettyä humalapäissään toista kilpailijaa viinilasilla. Katso video tapauksesta täältä. Julkisuus oli taattu, ja kohuotsikot seurasivat toisiaan.

Seitsemän vuotta myöhemmin Saarinen muistelee edelleen tapausta sekavin tuntein.

- Olin nuori. Todella nuori ja nuoret tekevät tyhmiä asioita. Mutta maailmani romahti ja aika se oli todella rankkaa 21-vuotiaalle, Saarinen miettii nyt.

Tuotantoyhtiö oli vakuuttanut julkisuuden kestävän vain muutaman kuukauden talosta poistumisen jälkeen, minkä jälkeen kaikki unohtaisivat kilpailijat. Kaksi kuukautta kului, mutta julkisuus ei hälventynyt. Höpsöydellään ja aitoudellaan katsojat hurmannut Saarinen oli onnistunut ansaitsemaan paikkansa valokeilassa.

Tosi-tv-tähdeksi noussut mies oli jakanut talossa paljon elämästään, kertonut avoimesti homoseksuaalisuudestaan ja miessuhteistaan. Kolmen kuukauden ihmiskoetta muistuttanut televisio-ohjelma oli tehnyt tehtävänsä, ja Saarisesta oli tullut katsojille läheinen.

- Kun hype vain jatkui ja jatkui, minusta alkoi tuntua, että voin tehdä mitä vain ja se kiinnostaa ihmisiä. Sillon tuli myös ylilyöntejä, Saarinen miettii vakavana.

Julkisuus tuntui aluksi humalluttavalta. Ja päihdytti myös käytännössä.

- Tein juontokeikkoja tosi humalassa ja työmoraalini oli hukassa. Olin niin nuori, etten ymmärtänyt, miten työelämässä voi ja kuuluu toimia, Saarinen muistelee.

Julkisuuden kova hinta

Seitsemän vuotta sitten Saarisen suurin unelma oli muuttaa Helsinkiin. Uudet työkuviot ja verkostot mahdollistivat Uudestakaupungista kotoisin olevalle Saariselle haaveen toteuttamisen. Reality-tähteys toi tullessaan muitakin mielenkiintoisia mahdollisuuksia, ja vuosien aikana Saarinen on haluttiin mukaan niin moniin tosi-tv-ohjelmiin, että häntä voi perustellusti kutsua Suomen suosituimmaksi reality-tähdeksi.

- Luulen, että syynä on ollut persoonani: Minuun on voinut samaistua, sillä olen näyttänyt itsestäni monta puolta. Lisäksi olen ollut välillä ylipuhuttavissa, Saarinen naurahtaa.

Niko Saarinen on esiintynyt jo yhdessätoista tosi-tv-ohjelmassa. (kuva: Mikko Räsänen)

Sittemmin mies on tullut tutuksi jo yhdessätoista tosi-tv-ohjelmassa. Suorasanainen mies on onnistunut siinä, mistä moni nuori haaveilee: muuttamaan julkisuuden ammatikseen. Saarinen kuitenkin korostaa, ettei haluakaan kenenkään ottavan hänestä mallia.

- Kierrän kouluissa kertomassa ysiluokkalaisille, ettei julkisuus ole ammatti. Julkisuus on kääntöpuoli, jonka tosi-tv-tähteys on tuonut mukanaan. Nuoret eivät ymmärrä, mitä kaikkea on uhrattava, Saarinen kertoo.

Saarinen tietää mistä puhuu. Ensimmäinen Big Brother -pesti poiki töitä muista tosi-tv-ohjelmista, mutta samalla se verotti perhesuhteita ja vei mennessään yksityisyyden.

- En koskaan kertonut isälleni meneväni BB-taloon. Välimme katkesivat kokonaan, enkä ole puhunut isäni kanssa sanaakaan sen jälkeen, kun astelin ensimmäistä kertaa taloon, Saarinen kertoo.

Äidin kanssa mies on lämpimissä väleissä ja hän on tukenut poikaansa kaikkien kohujen keskellä.

- Ei äiti aina anna minulle kymppi plus -arvosanaa esiintymisistäni, mutta äiti on tuntenut minut koko elämäni ajan, ja hän tietää, minkälainen olen. Hän ei edes lue minusta kirjoitettuja juttuja.

Kun kaikki on jo nähty

Vuonna 2013 Saarinen osallistui Viidakon tähtöset -tosi-tv-ohjelmaan, jonka kuvaukset kestivät viidakossa kolme viikkoa. Tuota aikaa mies pitää opettavaisimpana kokemuksena, joka hänellä on urallaan ollut. Vaikka Saarinen muistetaankin ohjelmasta lähinnä lentävistä lauseistaan (”Mä oon nevahöörd susta”), oli ohjelma miehelle paljon muutakin.

- Kasvoin ihmisenä. Kolme viikkoa kestäneistä kuvauksista oli leikattu televisioon kymmenen tunnin jaksoa, jotka olivat täynnä draamaa ja riitoja. Todellisuudessa jouduin ylittämään itseni kuvausten aikana jatkuvasti ja opin toimimaan ryhmässä. Samalla ymmärsin, kuinka hyvin asiani ovat.

Saarinen on aikuistunut vuosien aikana, ja samalla myös Suomi on kasvanut tosi-tv-yhteiskunnaksi, jossa todellisesta elämästä kertovat ohjelmat ovat tulleet olennaiseksi osaksi television ohjelmatarjontaa. Saarinen ei usko, että aiemmin nähdyn reality-hypen synnyttäminen olisi enää mahdollista.

- Tulin julkisuuteen silloin, kun kaikki oli vielä uutta. Nyt uusia tosi-tv-ohjelmia alkaa muutaman kuukauden välein ja niiden ihmiset painuvat väistämättäkin unholaan.

Niko Saarinen on ollut Suomen Big Brotherissa mukana kolmella eri tuotantokaudella. Kukaan muu kotimainen BB-julkkis ei ole pystynyt samaan. (kuva: Mikko Räsänen)

Saarinen pitää Big Brotheria edelleen parhaana tosi-tv-formaattina. Nyt televisiossa nähtäviä ohjelmaformaatteja Saarinen pitää jopa liian rajuina, eikä häntä enää saisi ylipuhuttua kaikkeen mukaan. Saarinen esimerkiksi kieltäytyi osallistumisesta parhaillaan televisossa nähtävään Hottikset-sarjaan. Saariselle on myös ehdotettu omaa deittiohjelmaa.

- Kaikki on jo nähty. Ei ole mitään kohua, mitä realityohjelmat eivät olisi aiheuttaneet. En ikinä menisi naimisiin televisiossa tai etsisi itselleni miestä reality-ohjelmassa.

Hahmo nimeltä Niko Saarinen

Vuosien aikana Saarinen on myös ymmärtänyt, ettei itsestään voi antaa kaikkea julkisuudessa. Kuin huomaamatta on muotoutunut hahmo nimeltä Niko Saarinen.

- En ole aiemmin sanonut tätä, mutta olen ohjelmissa kuin Krisse Salminen. Olen aito oma itseni, mutta lisään siihen vielä 10 prosenttia lisää höpsöyttä ja hölmöyttä. Se vetoaa, Saarinen kertoo vakavasti.

Julkisuudessa aikuistunut Saarinen on vuosien aikana muuttunut myös varovaiseksi. Jopa ujolta vaikuttava mies innostuu puhuessaan intohimostaan, ohjelmiin osallistumisesta, mutta verhoutuu huppariin ja lippalakkiin kulkiessaan kaupungilla. Julkisuus on vienyt yksityisyyden, ja mies tunnistetaan kaduilla ja kapakoissa.

- Rakastan tosi-tv:tä, mutta hinta on kova. Parisuhteeni ovat kärsineet ja loppuneet julkisuuden takia. Olen itkenyt ystävilleni, että haluaisin vain, ettei minua aina tunnistettaisi.

Vaakakupissa painaa kuitenkin suuri rakkaus: tosi-tv-ohjelmat. Vaihtoehtona olisi jättäytyä julkisuuden ulkopuolelle ja lakata julkaisemasta Instagram-kuvia ja Snapchat-videoita. Saarinen on tehnyt tietoisen valinnan kertoa elämästään julkisesti.

Samalla hän on kuitenkin halunnut säännöllisen elämän ja kosketuksen arkeen. Saarinen työskentelee päivisin koruliike Glitterissä ja nauttii työstään.

- Olen ihminen, joka haluaa tehdä töitä ja haluan elää normaalia elämää. En usko, että eläisin pelkästään tv-ohjelmien tekemisellä, mutta kyllä niillä toimeen tulee. Tosi-tv:n ohella on kuitenkin ihanaa, että minulla on päivätyö: se tasapainottaa elämääni ja tuo rutiineita.

”Aikamoinen matka”

Kolmenkympin rajapyykin lähestyminen on näkynyt Saarisen elämässä asioiden selkiytymisenä.

- Suurimmat haaveet ovat tällä hetkellä yksityiselämän puolella. En herää joka aamu ja toivo, että voi kun minut soitettaisiin johonkin ohjelmaan. Sen sijaan haaveilen perheestä: miehestä ja lapsista, asunnon ostamisesta ja seesteisestä arjesta.

Myös haave Helsingissä asumisesta on joutunut pohdinnan alle.

- Kyseenalaistan koko ajan elämääni. Olen isojen kysymysten äärellä ja mietin, olisiko elämäni jossakin muualla. Elämässä siisteintä on, ettei koskaan voi tietää, mitä tapahtuu.

Jos joku olisi kertonut Saariselle seitsemän vuotta sitten hänen kantavan edelleen ”BB-leimaa”, ei hän olisi uskonut. Saarinen ei kuitenkaan kaipaa elämäänsä ennen Big Brotheria. Kymmenen vuoden päästä Saarinen toivoisi olevansa jollakin tavalla mukana reality-ohjelmien maailmassa, ehkäpä juontajana tai taustajoukoissa.

- Jos nyt voisin antaa neuvon silloiselle Nikolle, sanoisin, ettei julkisuus määritä sinua ihmisenä. Jos olisin löytänyt sen tasapainon aiemmin, moni asia olisi varmasti mennyt paljon, paljon helpommin. On tämä ollut aikamoinen matka.

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Ikimuistoisimmat visailu- ja tosi-tv-ohjelmat, joita suomalaiset eivät unohda: Katso lista

Kilpailut

Uusimmat