Kuva: AOP

Aamuradioon palaava Aki Linnanahde: "Arkeni muuttuu valtavasti"

01.04.2016 15:45 - Pauliina Jokinen

Juontaja Aki Linnanahde palaa reilun vuoden tauon jälkeen radio Novan aamujuontajaksi.

Ensi maanantaina juontaja Aki Linnanahteen, 37, herätyskello soi ennen viittä. Toisin kuin muina aamuina, miehellä ei ole aikaa keitellä kahvia ja lukea lehteä, vaan hän suuntaa heti heräämisen jälkeen kohti Kaapelitehdasta.

Kuudelta ääneen pärähtää radio Novan uusi aamuohjelma, jota Linnanahde juontaa yhdessä kollegansa Minna Kuukan kanssa.

- Kyllä minä jo mietin, mihin ihmeeseen olen pääni pistänyt, Linnanahde nauraa.

Muutos onkin suuri, sillä yli vuoden tauko radiojuontajan töistä sai Linnanahteen tottumaan rauhallisiin aamuihin, jolloin ei ole kiire minnekään. Kun Linnanahteelle tarjoutui alkuvuodesta mahdollisuus palata radioääneksi, oli käytävä neuvottelu perheen kanssa.

Linnanahteen vaimo ja lapset saivat sanoa mielipiteensä siihen, muuttuisivatko perheenisän aikataulut aamupestin mukana jälleen päälaelleen.

- Täytyihän sitä kysyä heidänkin mielipidettään, juontaja sanoo.

Paluu radioon

Paluu ääniaalloille tuli mahdolliseksi, kun Linnanahde päätyi mukaan radio Novan aamun Minna ja miehet -ohjelmaan. Juontopestin oli tarkoitus kestää viikon verran, mutta jo nopeasti kävi selväksi, että yhteinen ohjelma toimisi hyvin.

- Kaikki palaset loksahtivat kohdalleen, Linnanahde kuvailee.

Novan aamuohjelma on Linnanahteelle tuttu työpaikka, sillä hän juonsi ohjelmaa jo vuosina 2012-2014 yhdessä Tuomas Enbusken ja Kuukan kanssa.

Minnan ja Akin yhteinen ohjelma alkaa maanantaina 4.4. Samalla Linnanaahteen arkirytmi kiepsahtaa ympäri, kun yrittäjän vapaus muuttuu säännöllisiksi aamuheräämisiksi.

Aikaiset aamut eivät hirvitä Linnanahdetta, vaikka päivän rytmi muuttuu.

- Enää en ole lähettämässä lapsia kouluun tai en voi heräillä rauhassa kotona. Nyt herään studiossa, yhdessä kuuntelijoiden kanssa, Linnanahde miettii.

”Moni muukin herää aikaisin”

Koko perheellä oli käsitys siitä, minkälaista elämä on, kun talon ensimmäinen herätyskello pärähtää soimaan ennen viittä aamulla. Samalla, kun päivä starttaa aikaisemmin, tulee myös väsymys jo alkuillasta.

- Olisi kiva jaksaa olla hereillä siihen saakka, kun lapsetkin ovat hereillä, juontaja toteaa.

Päiväunet, terveellinen ruokavalio ja liikunta auttavat jaksamaan aamuheräämisiä.

-Työtä ei tarvitse mystifioida. Moni muukin herää aikaisin aamulla töihin, Linnanahde muistuttaa.

Työn hyvät puolet painoivat puntarissa ehdottomasti enemmän, kuin toisinaan iskevä väsymys. Linnanahteen perheen 11-20 -vuotiaat lapset näkivät, kuinka mahdollisuus radioon palaamisesta sai isän silmät syttymään. Tauko oli saanut Linnanahteen kaipaamaan ääniaaloille.

- He sanoivat, että arvasivat tämän. Koko ajan oli olo, että haluaisi tarttua ajankohtaisiin asioihin. Nyt pääsen jälleen purkamaan energiat radioon, mies tuumaa.

Aki ja Minna Radio Novan arkiaamuissa kello 6-10.

Lue myös: Suomalaisjuontaja teki kollegalleen jäätävän aprillipilan suorassa lähetyksessä - kuuntele

Uusimmat