Kuva: AOP

Lola Odusoga ärsyyntyi tuntemattoman miehen kommentista: "Olet ihanasti laihtunut"

19.04.2016 08:39 - Anna Hopi

Miss Suomeksi vuonna 1996 valittu Lola Odusoga on tottunut siihen, että ihmisillä on hänestä omanlaisensa mielipide.

Parikymmentä vuotta julkisuudessa ovat antaneet Lola Odusogalle erilaisia kokemuksia, aallonharjoja ja pohjamutia. Nainen on huomannut, että häntä peilataan osittain edelleen menneiden menestysten, missivartalonsa ja räväkän julkisuuskuvansa kautta. Yksityisen osan itsestään Lola pitää visusti piilossa, ja kertoo haluavansa ajoittain soluttautua osaksi tavallisten ihmisten massaa. Silti nainen ei ole työssään halunnut koskaan jättää kellekään tunnetta, että hän on ollut ammatillisesti "ihan ok".

- Monet kokevat minut vahvana persoonana. Herätän tunteita puolesta tai vastaan. Haluan aina saada kaikesta kaiken irti. En halua jättää kellekään fiilistä, että "Oli se ihan kiva... no en mä nyt tiedä..." Se johtuu osittain siitä, että minun täytyy pystyä allekirjoittamaan asiat, joita teen. Olen siinä aika ehdoton. Se koskee niin tekemisiäni kuin ihmissuhteitanikin, kommentoi nainen Iskelmän haastattelussa.

Mutta ne Lolan kurvit. Kauneus, josta edelleen nostetaan otsikoita iltapäivälehdissä.  Kun nainen on ollut 20 vuotta julkisuudessa ja saanut kaikenlaista palautetta ulkonäöstään, hän ei hätkähdä vähästä. Varsinkin, kun Odusoga kokee menneensä missivuosista valovuosia eteenpäin. Silti kansa edelleen jaksaa muistuttaa siitä, että hän on objekti toisen katseelle. Se on ärsyttävää, mutta Lola ymmärtää.

Sosiaalisen median aikakaudella kommentointi on mennyt uusiin ulottuvuuksiin.

- Monesti kuviin kommentoidaan, että miksi minulla ei ole vielä avonaisempaa kaula-aukkoa. Mietin, että jos ihmisten ajatukset pyörivät muotojeni ympärillä, niin olen pahoillani, mutta minun elämä ei pyöri niiden ympärillä, sanoo nainen.

- Tosi moni jää kiinni sellaisiin asioihin. Ne ovat muistoja menneestä. Kyllä mäkin vanhoja missikuvia vitsillä laitan sosiaaliseen mediaan silloin tällöin. Ne ovat hienoja kuvia, ei siinä mitään. Tavallaan se on surullista, että kun kerran näet naisen vähissä vaatteissa kuvassa, niin et pääse sen asian yli. Vaikka nainen puhuisi mitä vaan tai tekisi mitä vaan, muistat vain sen, miltä hän näytti siinä alusvaatekuvassa.

Odusoga suhtautuu useimmiten kommentointiin huumorilla, mutta joskus hänkin vastaa asiattomuuksiin.

- Juuri avauduin tuntemattomalle ihmiselle, joka kommentoi kehoani julkisessa Facebookissa, kun olin juuri ollut avannosta, eikä vartaloani näkynyt edes hartioista ylöspäin. Eräs mies kehui kuvaani, että "Olet ihanasti laihtunut", kertoo Lola.

- Se hämmensi, koska en ole mitenkään mainostanut, että olisin ollut aiheen ympärillä tekemässä mitään. Kuvassa ei näkynyt vartaloani kovin paljon ja silti tuntemattomalla miehellä oli siitä mielipide. Pistää miettimään, miksiköhän tosiaan nuorisolla on nykyään paljon näitä itsetunto-ongelmia. Ympäristö osaa typeryydellään luoda niitä.

"Julkisuus pelotti hemmetisti"

Odusogan mukaan huvittavinta asiassa on, että hänelle itselleen oma ulkonäkö ei ole niin iso asia. Pinnallisuus tuntuu siksi välillä hämmentävältä. Hän toivoo, että jäisi ihmisten mieleen työnsä jälkien kautta.

- Olisi hienoa, jos ihmiset muistaisivat minut vaikka siitä, mitä olen saanut aikaan 90-luvulla, kun ollaan eletty vähän erilaisessa Suomessa. Esimerkiksi siinä tien näyttämisessä tässä rasismiasiassa. Jokainen kuitenkin muistaa sinut siitä, mikä on ollut hänelle Se Juttu. Siihen ei voi ikävä kyllä vaikuttaa.

Odusoga ihmettelee ihmisten halua päästä julkisuuteen, koska hän ei suosittelisi julkkiksen uraa kellekään. Nuorena tyttönäkin Lola mietti pitkään missikilpailuun osallistumista, koska tiesi menettävänsä ison palan yksityisyyttään.

- Olen sanonut monta kertaa ääneen, etten suosittele julkisuutta kenellekään. Se on ainoa asia, miksi mietin hemmetisti, että lähdenkö johonkin kilpailuun. Siinä oli se musta puoli, että saatat saada julkisuutta osaksesi. Se pelotti hemmetisti, kertoo nainen.

- Julkisuuden pitäisi edelleenkin olla jäätävä mörkö ihmisille, mutta siitä on tullut kaikkea muuta sosiaalisen median myötä. Ihmisillä on sumentunut ymmärrys siitä, millaisen kuvan he antavat itsestään käytöksellään. Kun itse lähdin mukaan julkisuuteen, hoin itselleni, että sinulla on työminä ja yksityinen minä. Niitä ei saa millään tavalla sotkea. Et voi lähteä uskomaan siihen, mitä julkiselle minälle sanotaan, tehdään tai annetaan tilaisuuksia. Raja ei saa hämärtyä, eikä ketään koskaan päästetä toiselle puolelle.

Kilpailut

Uusimmat