Vaikka perinteet elävät ja ruokakauppojen valikoimista löytyy yhä enemmän vaihtoehtoja juhla-aterialle, on kinkku silti edelleen monen joulupöydän kunkku.
Tärkeän ruokalajin kanssa toimiessa täytyy olla tarkkana, että sitä käsittelee oikein, ettei tule vahingossa pilanneeksi lihaa jo ennen sen uuniin päätymistä.
Lue myös: Joulukinkulle korvike? Kolmen elementin lihaton herkku maistuu kaikille
Lue myös: Nämä vaarat vaanivat lemmikkiä jouluna
Kinkun sulattaminen on valmistuksessa kriittinen vaihe, jonka möhliessään voi pahimmillaan aiheuttaa syöjille ruokamyrkytyksen.
Kinkku täytyy aina sulattaa avaamattomassa pakkauksessaan viileässä, kuten jääkaapissa. Sitä ei saa sulattaa huoneenlämmössä, sillä sisäosan ollessa vielä jäässä lämpenevät pintaosat liikaa, jonka ansiosta bakteerit pääsevät juhlimaan.
Toinen potentiaalinen virheen paikka on ajoitus. Ison lihapalan sulaminen vie useamman vuorokauden, joten aatonaattona ollaan jo auttamatta myöhässä.
Lue myös: Kierrätä joulunajan rasvajäte oikein – katso, mitä ei missään nimessä saa tehdä
Lue myös: Mitä jos tänä jouluna jättäisit kinkun kauppaan? 4 vegekinkkua hurmaa maullaan ja eettisyydellään
Isot, 10-12 kg:n kinkut sulavat jopa 4-5 vuorokautta, keskikokoiset, 6-9 kg noin 3-4 vuorokautta ja pienet, 2-4 kg:n kinkut 2-3 vuorokautta.
Raivaa siis hyvissä ajoin tilaa jääkaappiin, jotta varmistat täydellisen kinkun onnistumisen.