Suomen vastuullisimmat tuotteet on valittu – yleisön suosikki oli valmisateria

Paneeli valitsi kolme vastuullisinta tuotetta ja yleisö oman suosikkinsa.

Julkaistu:

Suomen vastuullisin tuote -kilpailun voittajat on valittu nyt neljättä kertaa. Suomen vastuullisimmat tuotteet 2026 ovat Järvikylän valmiit salaattisekoitukset, Orthexin Paulina-altakasteluruukku ja FabPatchin Vaatelaastari. Yleisön suosikiksi valittiin Kinnarin Tilan Täysjyväkaura-ateria Metsäsienet ja juusto.

Vastuullisuuspaneeli tarkastelee jokaista tuotetta sen perusteella, edistääkö se kestävämpää elämää ja onko se kestävämpi valinta verrattuna saman tuotekategorian muihin tuotteisiin. Orthexin tiedotteessa kerrotaan, kuinka paneeli huomio valinnassaan muun muassa seuraavia asioita:

  • ilmastonmuutoksen torjunta
  • kiertotalouden edistäminen
  • ihmisarvon mukainen työ
  • ihmisoikeuksien toteutuminen
  • kestävän kuluttajuuden mahdollistaminen
  • ympäristöjalanjäljen pienentäminen
  • biodiversiteetti
  • veden käyttö
  • hyvän liiketoimintaetiikan noudattaminen.

Lue myös: Fazer lanseeraa uuden suklaalevyn

Kategorioiden voittajat ja yleisön suosikki kukitettiin voittajien julkistustilaisuudessa Helsingissä 26.11.2025.

Jos upotus ei näy, avaa se auki tästä.

Orthexin tuotteissa on käytetty kierrätysmuovia jo pitkään

Koti & Vapaa-aika -kategorian voittajaksi valittiin Orthexin Paulina-altakasteluruukku.

Kilpailun tarkoitus on taistella viherpesua vastaan nostamalla esiin kuluttajatuotteita, jotka tukevat vastuullista elämäntapaa, kerrotaan Orthexin tiedotteessa.

– Osallistuimme tähän kilpailuun, koska uskomme, että vastuullisesti valmistetut tuotteet ansaitsevat tulla nähdyksi ja kilpailu tarjosi tähän hyvän alustan. Voitto tuo tuotteellemme tärkeää näkyvyyttä ja lisää asiakkaidemme luottamusta siihen, että vastuullisuus on meille tärkeä arvo. Siksi olemme erittäin otettuja tästä tärkeästä tunnuksesta, kertoo Orthexin markkinointi- ja vastuullisuusjohtaja Hanna Kukkonen.

Tiedotteessa kerrotaan, kuinka Orthexin tuotteissa on käytetty kierrätysmuovia jo 1990-luvulta lähtien. Nyt kaikki kukkaruukut ja parvekelaatikot tehdään kierrätysmuovista.

Järvikylän salaattisekoitukset valmistetaan suljetussa tilassa

Ruoka & Juoma -kategorian voittajaksi valittiin Järvikylän Pirre, Pertsa, Maukas ja Raikas valmiit salaattisekoitukset. Ne valmistetaan Juvalla kerrosviljelynä. Se tapahtuu suljetussa tilassa, joka lämpiää kokonaan led-valaistuksen tuottamalla hukkalämmöllä.

– Olemme onnellisia ja mittaamattoman ylpeitä tästä palkinnosta! Se osoittaa, että olemme tehneet oikeita valintoja, ja niillä on todellista merkitystä, kertoo Famifarmin Head of Marketing Kati Kortelahti

Viljelyn tarkasti optimoidussa tuotantoprosessissa minimoimaan veden, ravinteiden ja energian käyttöä.

Vaatelaastari-paikat tehdään kierrätetyistä pulloista

Pukeutuminen & Hyvinvointi -kategorian voitti FabPatchin Vaatelaastari-paikat. Ne ovat Suomessa valmistettuja tekstiilien korjauspaikkoja. Ne tehdään kierrätetyistä pulloista valmistetusta langasta. Langasta neulotaan siten, että ne ovat joustavia ilman elastaania.

– Voitto Suomen Vastuullisin Tuote -kilpailussa merkitsee meille valtavan paljon. Se on vahvistus sille, että olemme ratkaisemassa aitoa ja arkista ongelmaa – miten rakkaat vaatteet voi pelastaa helposti ja tyylikkäästi. Kuluttajille palkinto on lupaus siitä, että FabPatch on paitsi käytännöllinen ja kaunis, myös tutkitusti vastuullinen valinta. Se kannustaa meitä jatkamaan työtä sen eteen, että vaatteita korjataan enemmän ja heitetään vähemmän pois, kertoo FabPatchin perustaja ja toimitusjohtaja Taija Sailio.

Vaatelaastareilla saadaan lisättyä vaatteiden käyttöikää. Ne myös madaltavat kynnystä korjata vaatteita itse, vaikka ei olisi käsityötaitoja tai aikaa korjata vaatteita.

Yleisön suosikkina olevasta valmisateriasta löytyy suomalaisia metsäsieniä.

Yleisön suosikki -kategorian voitti Kinnarin Tilan Täysjyväkaura-ateria Metsäsienet ja juusto. Se on valmisateria, jossa käytetään lisukkeena riisin sijaan kotimaista täysjyväkauraa. Ateriassa oleva sienet ovat suomalaisia metsäsieniä. Niitä ovat suppilovahverot, mustatorvisienet ja kanttarellit.

– Voitto merkitsee meille valtavan paljon. On äärettömän hienoa, että voimme ylpeydellä sanoa, että kuluttajat ovat kokeneet, että teemme työtä vastuullisuuden eteen. Se on meille paras palaute, mitä yritys ja tuote voi koskaan saada, kertoo Kinnarin tilan emäntä ja yrittäjä Terhi Kinnari.

Kinnari jatkaa kertomalla vielä, kuinka metsäsieniateria on valtavan hieno näyte siitä, miten yksinkertaisista suomalaisista huippuraaka-aineista saadaan herkullista ruokaa ja vieläpä teollisessa mittakaavassa vastuullisesti.

*Vastuullisuuspaneeliin kuuluivat Aalto-yliopiston vastuullisen liiketoiminnan professori Minna Halme, Syken Ilmastoratkaisut-yksikön johtaja ja Kansallisen ilmastopaneelin puheenjohtaja professori Jyri Seppälä, Jyväskylän yliopiston matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan dekaani ja soveltavan ekologian professori Mikko Mönkkönen, BIOS-tutkimusyksikön tutkija Antti Majava sekä vastuullisen kuluttamisen asiantuntija, vastuullisuusjohtaja Markus Terho.