Kuva: Fotolia

Poltatko tupakkaa vain humalassa? Tapa ei ole niin viaton kuin luulit

04.05.2017 14:15 - Senni Loikala

Niin sanotut "sosiaaliset tupakoitsijat" kärsivät yhtä pahasti korkeasta verenpaineesta ja korkeasta kolesterolista kuin säännölliset tupakoitsijat, väitetään tutkimuksessa.

Monet polttavat tupakkaa vain silloin tällöin, esimerkiksi humalassa tai ennen jännittävää työhaastattelua. Harvoin sauhuttelu voi tuntua harmittomalta tavalta, mutta sitä se ei kuitenkaan ole. Ei ainakaan, mikäli tuoretta amerikkalaista tutkimusta on uskominen.

Tutkimus on julkaistu American Journal of Health Promotion -lehdessä. Tutkimuksesta uutisoidaan Daily Mailissa.

Riskit

Tutkimuksesta selvisi, että säännöllisesti tupakoivat ja silloin tällöin sauhuttelevat, eli niin sanotut ”sosiaaliset tupakoitsijat”, kärsivät muutamista samoista terveysongelmista. Näitä ovat korkea verenpaine ja korkeat kolesteroliarvot.

Tutkimukseen osallistui 40 000 henkeä, joista osa poltti säännöllisesti ja osa vain harvakseltaan. Tästä huolimatta noin kolme neljäsosaa molempien ryhmien osallistujista kärsi korkeasta verenpaineesta ja noin 54:llä prosentilla oli korkeat kolesteroliarvot molemmissa ryhmissä.

Korkea verenpaine lisää riskiä aivohalvaukseen ja sydänkohtaukseen. Jos veressä puolestaan on liikaa kolesterolia, voi se kertyä vaarallisiksi rasvapateiksi valtimoihin. Näissä kohdissa suonet voivat puhjeta. Pahimmillaan tämä voi johtaa sydämen äkilliseen pysähtymiseen.

Tutkijoille on varma lääke, jos et tahdo kärsiä riskeistä, joita myös silloin tällöin tupakoimisesta seuraa: Älä tupakoi ollenkaan.

Jos tahdot lisämotivaatiota tupakoinnin lopettamiseen, kannattaa sinun tutustua alla oleviin juttuihin:

Lue myös: Tupakoinnin lopettaminen näkyy heti - katso vaikutukset päivien, kuukausien ja vuosien päästä

Lue myös: Tupakoinnin lopettamisesta löytyi uusi, yllättävä hyöty

Lue myös: Tupakoinnista löytyi taas merkittävä haittapuoli: Heikentää ilontunteita

Lue myös: Pysäyttävät kuvat paljastavat tupakoinnin haitat

Lue myös: Tupakoimisesta löydettiin uusi, järkyttävä terveysriski

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat