Tietopaketti finnien elinkaaresta - vinkeillä hehkeämpi hipiä

07.05.2015 20:45 - Laura Sulkava

Vaikka finneistä puhutaan teinien ongelmana, niistä voi kärsiä myös aikuisella iällä. Halki, poikki ja pinoon: Miten akne ja finnit syntyvät, saako niitä puristaa ja jos saa, miten.

Juuri suurimapana juhlapäivänä, kun finnejä vähiten kaipaisi, yksi jättimäinen paise ilmestyy otsaan, nenään tai poskeen. Alla kerrottuna vastaukset yleisimpiin kysymyksiin, mistä näppylät aiheutuvat ja miten niitä mahdollisesti voi välttään.

Mitä akne on?

Kystinen akne, joka on yleisin aknetyyppi, määritellään karvatuppien ja talirauhasten tulehdussairaudeksi. Ominaista on märkärakkuloiden tai finnien puhkeaminen. 

Mistä finni aiheutuu?

Jokainen finni alkaa tukkeutuneesta ihohuokosesta. Puhtaudesta lähtee siis myös niiden ehkäisy ja finneistä kärsivän kannattaakin satsata puhdistusaineeseen, joka on erityisesti tarkoitettu ihohuokosten puhdistamiseen.

Mikä on mustapää?

Pienet mustat pisteet aiheutuvat, kuolleet solut ja ihon öljy tukkivat ihohuokosen. Tukkeutuneet huokoset houkuttelevat bakteereja ja voivat aiheuttaa tulehduksen. Sitten finnin.

Mistä mätä syntyy finniin?

FInnin mätä syntyy öljystä, kuolleista soluista ja bakteereista. Tuloksena on immuunisysteemin vastaus tilanteeseen ja paikallinen tulehdus.

Onko finnien puristaminen niin pahasta kuin väitetään?

Finnin puristaminen voi auttaa bakteerien pääsyn ihon alle, joka taas voi aiheuttaa tulehduksen ja arpeutumisen. Puristelu on yksi huonoimmista ihonhoitotavoista.

Jos on pakko, mikä on paras tapa puristaa finni?

Vain jos on pakko, purista ainoastaan finni, jossa on valkoinen paise. Jos finni ei ole pinnassa, se ei myöskään parane kunnolla. Ennen puristamista käytä lämpöä, höyrytystä ja purista hellästi sormenpäillä, ei kynsillä. Suojaa sormet nenäliinalla ja muista puhdistaa alue huolellisesti puristamisen jälkeen.

Aiheuttaako riittämätön puhdistamien näppyjä?

Jos ihoa ei puhdista kunnolla, bakteerit jäävät muhimaan aiheuttaen herkästi finnejä. Ihon puhdistaminen aamuin illoin onkin tärkeää.

Finnien ilmestymispaikka ei ole sattumaa, katso juttu eri paikkojen merkityksestä tästä. Finnit voivat myös viestittää unenpuutteesta, lue juttu tästä

Lähde: Cosmopolitan

Kilpailut

Uusimmat