Kuva: Fotolia

Syömishäiriöstä kärsivät avautuvat koskettavalla videolla - "Se on todella vaarallinen lause"

25.02.2016 14:45 - Senja Rapila

Syömishäiriö on vakava mielen sairaus, joka voi pahimmassa tapauksessa johtaa kuolemaan.

"Et näytä siltä, että sinulla olisi syömishäiriö". Tämä on lause, jonka todella useat syömishäiriöstä kärsivät kuulevat, kun he uskaltautuvat kertomaan omasta ongelmastaan läheisilleen tai lääkärille.

Nyt rohkeat ihmiset ovat avautuneet videolla siitä, miltä tuntuu sairastaa syömishäiriötä ja miltä tuntuu kuulla lause "et näytä siltä, että sinulla olisi syömishäiriö". Eräs videon keskeisimmistä ja tärkeimmistä vastauksista kuuluukin näin:

"Se on todella vaarallinen lause. Jos et näytä siltä että sinulla olisi syömishäiriö, se tarkoittaa sitä, ettei sinun tarvitse hakea hoitoa sille. Tämän vuoksi se lause voi myös saada henkilön hakemaan itsellensä sellaista ulkonäköä ja painoa, jossa hän näyttää siltä, että hän todella sairastaa syömishäiriötä".

Katso koko koskettava video alta.

Mikä syömishäiriö?

Syömishäiriöt ovat psykosomaattisia kehon ja mielen sairauksia, joiden taustalla on psyykkistä pahoinvointia. Se ilmenee lopulta häiriintyneenä syömiskäyttäytymisenä ja muutoksina sairastuneen fyysisessä tilassa.

Yleisesti syömishäiriöstä kärsivillä henkilöillä oma kehonkuva on vääristynyt ja he suhtautuvat epänormaalisti muun muassa ruokaan, painoon ja liikuntaan. Syömishäiriöitä esiintyy kaikilla sukupuolilla ja aivan kaikissa eri ikäryhmissä.

Miten syömishäiriön voi tunnistaa?

Syömishäiriöitä on monia erilaisia, mutta niistä tunnetuimmat muodot ovat anoreksia (laihuushäiriö) ja bulimia (ahmimishäiriö).

Anoreksia ilmenee syömisen välttelynä sekä sairaalloisena säännöstelynä, jota seuraa nopea painon putoaminen. Syömisen välttelemisen lisäksi sairastunut liikkuu usein todella paljon. 

Bulimiassa keskeisin oire on toistuvat ahmimiskohtaukset, jolloin sairastunut kadottaa tunteen syömisen hallinnasta. Kohtauksen jälkeen hän pyrkii kuitenkin ruuasta eroon runsaalla liikunnalla, oksentamalla, ulostuslääkkeillä tai paastoamalla.

Voit lukea lisää erilaisten syömishäiriöiden tunnistamisesta täältä.

Lähde: Syömishäiriöliitto

Lue myös: Raiskaajien vastuuttomuus teoistaan tiivistettiin puhuttelevaksi kuvaksi - oletko jo nähnyt?

Lue myös: Laskutehtävä hämmentää netissä - selvitätkö sinä oikean tuloksen?

Kilpailut

Uusimmat