Kertomus siitä, miksi elämäntapamuutokseni on VIHDOIN onnistunut. Niin kuin for real. No bullshit.

19.08.2020 08:20 - Emilia Liinpää

No jumankekka tästäkin aiheesta on tullut puhuttua, vaikka kuinka monta kertaa blogissani, mutta tällä kertaa KAIKKI on ihan erilaista. Ensimmäistä kertaa vuosiin olen ymmärtänyt, miten saan oman itseni takaisin. Painoa putoaa vääjäämättä ja mieli kirkastuu, mutta miksi tällä kertaa kaikki sujuu niin hyvin?

Aika paljastaa ihan oikeasti se yksi ja tärkein syy onnistumiseeni:

Lopetin syyllistämisen ja katumuksen.

Tämä on kaiken alku ja juuri ja tässä kohtaa tarvitaan hieman analyyttista otetta ja zen-ajattelua. Itsehän tein siis ennen sitä, että saatoin aloittaa viikon aika hyvin, tarkkailemalla syömisiäni, nauttien monipuolisesta ravinnosta. Jostain syystä, esimerkiksi kolmantena päivänä, saattoi tuntua siltä, että elämä on epäreilua, mitään ei jaksa ja maailma haluaa ehdottomasti kaatua juuri minun päälleni. Ainoa apu tällaiseen katastrofaaliseen tilanteeseen on syödä pizzaa. Pizza syödään ja se maistuu taivaalliselta. Tämän jälkeen kuitenkin olen sitä mieltä, että kaikki uudet elämäntapani menivät penkin alle ja kaikki tässä elämässä on taas turhaa -> loppuviikko meneekin sitten ”mitä väliä, jos syön näin ja näin paljon, munasin jo pizzan kanssa” -ajatuksella. Supercool!

Tein tämän uuden matkani alussa jälleen saman – aloitin hyvin ja sitten sorruin ties mihin drinksuihin ja burgereihin, mutta tällä kertaa työstin, työstin ja työstin itseäni. Aina, kun meinasin tuntea katumusta tai huonoa fiilistä, preppasin itseäni ”ei se mitään haittaa, huomenna taas syödään freesisti”. Ja niin tehtiin. Tästä pienen pienestä onnistumisesta tuli valtava voittajafiilis ja tästä voittajafiiliksestä sain hemmetisti energiaa siihen, että jaksoin tehdä niitä terveellisempiä valintoja. Sillä tiesin, että vaikka vetäisinkin jatkossa reilusti ohi, nyt minulla on vihdoin voimaa palata takaisin. Homma napsahti päässäni.

Ajan kanssa tästä rytmiikasta kehkeytyy uusi normaali, sinun elämäntapasi. Se ei enää ole jokin ylimääräinen ruokavalion noudatus, josta ei voi poiketa, vaan hyvistä valinnoista ja herkutteluhetkistä tulee sinun elämäsi.

En ole koskaan aikaisemmin sisäistänyt tätä, sillä olen aina ajatellut, että minä nyt vain olen sellainen ihminen, joka ei vaan jaksa/pysty/halua syödä terveellisesti. Että tyrään kuitenkin. Mutta nyt, kun tiedostaen ja tsempaten pääsin yli katumuksen ja syyllistämisen, muut asiat seurasivat perässä.

Toinen ehdottoman tärkeä asia, jota työstän vielä, on se, minkälaisena näen itse itseni ja minkälaiseen rooliin minut laitetaan esim. tutuissa ystäväpiireissä. Olenko heille ja itselleni aina se, joka tilaa mitä vaan, juo mitä vaan, on aina valmis Mäkkäriin, jakamaan leffasnäksit? Tämän mielikuvan purkaminen voi olla superhaastavaa, mutta on tärkeä puhua siitä ääneen ja pyytää ystäviltä tukea. Yhtäkkiä minä olenkin se, joka on tarkka siitä mitä syö, ottaa kenties eväitä mukaan tilaisuuksiin, ei juo alkoholia tai joka ehdottaa porrastreenejä – ja sen pitää olla täysin ok. Ystävien, puolison ja läheisten tuki on ehdottoman tärkeää, sillä vaikeimmat paikat tulevat sosiaalisissa tilanteissa. Siis puhu, kerro, avaudu <3

Ahvenanmaan lomamatkalla viiden hengen porukasta kahdella oli tarkemmat ruokavaliot ja sepäs vasta siistiä olikin! Osa saattoi syödä ravintolassa lounaan ja osalla miestä oli eväät mukana. Suunnittelimme menu:n ja kauppareissut etukäteen ja kaikki sujui superhyvin. Tuli syötyä Ahvenanmaan pannukakkua ja ravintolaillallinen, tuli nautittua alkoholia jne. mutta menoa se ei haitannut laisinkaan – paino vaan jatkoi putoamistaan. Yhteiset pihatreenit ja kävelylenkit punaisilla hiekkateillä tuntuivat hauskoilta tekemisiltä, eivätkä enää pakkopullalta.

En ole koskaan elämässäni viettänyt viikon lomamatkaa tehden noin paljon loistavia valintoja. Olen superonnellinen tästä!

Pähkinänkuoressa siis: älä syyllistä itseäsi, valitse terveellisistä valinnoista itsellesi sopivat vaihtoehdot, hanki tukea läheisiltäsi ja pure hetki hammasta vaikeina aikoina, se helpottaa kyllä.

Tämä on sen arvoista, lupaan.

Ihanaa loppuviikkoa kaikille!!

Seuraa elämänmuutostarinaani Instassa: @emiliabtwn

Kommentoi