Kulhollinen jogurttia, marjoja, pähkinöitä ja hedelmiä sekoitettuna yhteen kuulostaa herkulliselta aamupalavaihtoehdolta. Mutta The Asian Pacific Journal of Clinical Nutrition on osoittanut, että syöt sekä nopeammin että enemmän, kun eri ainesosat ovat sekoitettu yhteen sen sijasta, että nautit ainesosat yksitellen.
Tutkimukseen osallistuneiden 20-30-vuotiaiden naisten piti syödä sama ateria monta päivää putkeen. Ensimmäisten päivien ajan he nauttivat korealaisen riisiaterian perinteiseen tapaan, eli sekoitettuna. Sen jälkeen he söivät saman aterian siten, että liha, riisi, vihannekset ja kastike tarjoiltiin eri lautasilla.
Voi estää ylensyömisen
Vaikka yllämainittu ateria oli molemmilla kerroilla täysin identtinen, nauttivat testiehenkilöt noin 100 kaloria enemmän, kun he söivät aterian yhteen sekoitettuna. He eivät myöskään tunteneet oloaan kylläisemmäksi ja söivät keskiarvolta kuusi grammaa enemmän minuutissa siihen verrattuna, että he söivät ainesosat yksitellen.
Vaikka tutkimus oli suhteellisen pieni 29 testihenkilön voimin, tutkijat totesivat, että ruuan jakaminen on mainio tapa välttää ylensyöminen ilman nälkäisyyden tunnetta. Ruuan jakaminen ainesosiin voi nimittäin hidastaa syöntitahtiasi, jonka takia aivosi ehtivät ottamaan kylläisyyden tunteen signaalit ajoissa kiinni.
Lue myös: Viinin juominen on hyväksi terveydelle – katso, paljonko päivässä pitäisi juoda
Lähde: Woman