Haluatko yhdistää viinin ja hyvinvoinnin? Nouseva viinitrendi sopii myös terveyshifistelijöille

Kokonaisvaltainen hyvinvointi vaatii monipuolisia nautintoja.

Julkaistu:

Heräätkö sinäkin lauantaiaamuna lenkille, juokset rivakan intervallitreenin ja laitat sen jälkeen maukkaan, mutta kevyen keittolounaan? Illalla luoksesi saapuu vieraita ja kokonaisuuteen kuuluu niin hyvää ruokaa kuin juomaakin?

Yhä useampi kaipaa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin erilaisia nautintoja: liikunta on olennainen osa arkea, mutta myös esimerkiksi viini kuuluu tasapainoiseen elämään. Viineissäkin on kuitenkin mahdollista valita se hieman kevyempi vaihtoehto.

– Matala-alkoholisista viineistä puhutaan nyt paljon. Terveysbuumi vie siihen suuntaan, että etsitään kevyempiä vaihtoehtoja, eivätkä kaikki halua juoda 14,5-prosenttisia viinejä. Elämään halutaan sisällyttää sekä lasillinen viiniä että puolimaratoni, viiniasiantuntija Arto Koskelo kuvailee nousevia viinitrendejä.

Alkoholia vähemmän

Vallalla olevan trendin mukaan viinissä onkin nyt vähemmän prosentteja.

Koskelon mukaan alkoholista tinkiminen vaikutta makuun, jos valmistusprosessiin pyritään vaikuttamaan keinotekoisesti. Täysin alkoholittomat tai hyvin pieniprosenttiset viinit eivät kuietnkaan pääse maun puolesta Koskelon suosituslistalle.

– Kun mennään muuttamaan valmistusmetodiikkaa, muuttuu maku väistämättä. Kyllä kuumassa valmistuvan australialaisen tuhdin punaviinin maku muuttuu, jos alkoholista poistetaan 50 prosenttia, Koskelo muistuttaa.

On olemassa myös viinivaihtoehtoja, joissa maku ei kärsi.

– On alueita, joissa monissa viineissä on luontaisesti vähemmän prosentteja, kuten osa saksalaisista Rieslingeistä. Ne ovat luontaisesti hyviä vaihtoehtoja, Koskelo vinkkaa.

Lue myös: Paranna halvan viinin makua erikoisella keinolla – kokeile jos uskallat