Einekset ovat monelle suomalaiselle tavalla tai toisella tuttuja. Niihin nimittäin turvautuu jokainen jossain vaiheessa elämässään.
Usein ajatellaan, että kaupasta valmiina ostettu eines on huono valinta, ainakin ravintoarvoiltaan. Aina asia ei kuitenkaan ole näin.
– Kannattaa katsoa mitä valmisruokia oikein syö ja miten. Onko ateria vain maksalaatikko vai täydentääkö ateriaa salaatilla ja maitolasillisella, muistuttaa ravitsemusterapeutti Hanna Partanen toteaa.
Partanen myös muistuttaa, että toisinaan kotitekoinenkin ruoka voi olla kaupasta valmiina ostettua epäterveellisempää.
– Kyllä minä eineksille synninpäästön annan, sillä joskus kotitekoinen voi olla epäterveellisempi. Otetaan esimerkiksi makaronilaatikko. Jos siitä tekee kotona makoisamman version juustolla ja suuremmalla suolamäärällä, häviää se helposti eineslaatikolle ravitsemuksellisesti.
Hyvä valmisruoka onkin sellainen, joka sisältää esimerkiksi täysjyväpastaa tai runsaasti kasviksia.
– Keitot on ehkä sieltä parhaimmasta päästä, sillä niissä on niitä kasviksia jo valmiina. Harva kun sitä lautasta enää täyttää muulla sen aterian lisäksi.
Tarkkaile ainesosaluetteloa
Partasen mukaan on tärkeää kiinnittää huomiota myös siihen, mitä ainesosaluettelossa sanotaan. Etenkin suolan määrää kannattaa tarkkailla.
– Suolapitoisuus kannattaa katsoa. Jos suolaa on gramma 100 grammaa kohden, niin sehän tarkoittaa sitä, että 400 gramman annoksessa on suolaa neljä grammaa. Saantisuositus päivässä on meillä viisi grammaa, joten siinä ei paljon muulle jää tilaa.
Tärkeää on myös tarkastella ainesosien järjestystä.
– Ainesosaluettelossa kannattaa kiinnittää huomiota siihen, mikä listalla on esimmäisenä. Ykkösenä olevaa ainesosaa on nimittäin tuotteessa eniten. Tämä pätee myös leipään. Jos täysjyväleivän tuoteselosteessa lukee ensimmäisenä vehnäjauho, on siinä suurin osa vehnää, ei täysjyvää, Partanen muistuttaa.
Lue myös: Haaveiletko litteästä vatsasta? 5 ruoka-ainetta, joita kannattaa syödä