Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri Aija Hietala-Lenkkeri kertoo Me Naisten tuoreessa artikkelissa, mitkä ruoka-aineet altistavat hampaita eroosivaurioille.
Ruokien ja juomien sisältämät hapot liuottavat hampaan kiillettä sekä jo kiilteen alta mahdollisesti paljastunutta hammasluuta.
Lue myös: 9 pientä askelta – voit saada 20 vuotta lisää elinaikaa
Lue myös: Vaimo kieltäytyy suutelemasta miestään aamuisin – syynä ällöttävä tapa
Kasvikset, hedelmät ja marjat sisältävät juuri tällaisia happoja, mutta Hietala-Lenkkeri kehottaa silti syömään niitä niiden runsaiden terveyshyötyjen takia. Hän kuitenkin kehottaa sisällyttämään ne osaksi ateriaa, ja välttämään niiden napostelua aterioiden välissä.
Hietala-Lenkkeri kertoo hammaslääkäreiden kohtaavan vastaanotoillaan yhä useammin nuorten ihmisten eroosiovaurioita.
– Syy voi olla esimerkiksi se, että juo säännöllisesti energiajuomia.
Hän haluaa kuitenkin täsmentää, ettei riski ole aina omien valintojen seurausta. Muun muassa syljen määrä ja koostumus vaikuttaa.
Lue myös: Älä juo kahta tai useampaa kevytlimsaa päivässä – tutkijat varoittavat hurjista terveysriskeistä
Lue myös: Älä koskaan juo kahta 0,5 litran energiajuomaa päivässä – "seuraukset jopa hengenvaarallisia"
Hietala-Lenkkeri jatkaa, että tyypillisesti aterioiden välillä nautittavat happamat juomat, kuten sokerittomat energiajuomat, makuvissyt, kombuchat, jääteet ja sitruunavesi aiheuttavat eniten ongelmia, vaikka ne mielletäänkin usein terveellisiksi.
Näiden juomien usein sisältämä sitruunahappo on hammaskiilteen pahin vihollinen.
– Myös omenahappo ja kolajuomissa yleinen fosforihappo ovat hyvin erosiivisia. Sen sijaan esimerkiksi sokeroimaton musta kahvi ja hiilihapotettu maustamaton kivennäisvesi ovat hampaille turvallisia.
Hietala-Lenkkerin mukaan tuhoa aiheuttavat myös mehupohjaiset smoothiet ja hedelmistä valmistetut täysmehut. Toisin kuin pureskellessa, juodessa syljeneritys ei lisäänny.
– Siksi neuvon aina mehujen sijaan ennemmin syömään hedelmät hedelminä ja marjat marjoina.
Erityisesti happamien ruoka-aineiden yhteydessä kannattaakin aterian jälkeen pureskella ksylitolia sisältäviä pastilleja tai purukumia, sillä ne sekä neutraloivat happamuutta, että lisäävät syljen eritystä.