Ummetus on mahdollista välttää – vaiva yleistyy ikääntyessä

Ummetus on ikävä vaiva, jota voi ennaltaehkäistä.

Julkaistu:

Gastroenterology-lehdessä julkaisussa tutkimuksessa kerrotaan ummetuksen lisääntyvän ikääntyessä. Mass General Brighamin tieteilijät etsivät keinoja, miten ikävää vaivaa voisi välttää.

Tutkijat vertasivat viittä ruokavaliota ja arvioivat, miten hyvin ne suojaavat keski-ikäisiä ja iäkkäitä aikuisia pitkäaikaisen ummetuksen kehittymiseltä. Mukana oli lähes sadantuhannen ihmisen aineistot usean vuoden ajalta.

– Krooninen ummetus vaikuttaa miljooniin ihmisiin ja voi merkittävästi heikentää elämänlaatua, tutkimuksen johtava kirjoittaja Kyle Staller sanoi.

Lue myös: Ultraprosessoidulla ruoalla yhteys Parkinsonin tautiin – vältä näitä ruokia

Tulokset osoittivat, että kasvispainotteisesti tai välimerellisesti syövät aikuiset sairastuivat harvemmin krooniseen ummetukseen.

– Löydöksemme viittaavat siihen, että vihanneksista, pähkinöistä ja terveellisistä rasvoista koostuva ruokavalio voi auttaa ehkäisemään kroonista ummetusta keski-ikäisillä ja ikääntyneillä aikuisilla.

Kuitu on ihmiselle välttämätöntä hyvinvoinnin kannalta, mutta tässä tutkimuksessa sillä ei Stallerin mukaan ollut vaikutusta ummetuksen kehittymiseen.

– Olemme aina olettaneet, että terveellisen ruokavalion hyödyt johtuvat kuidusta, mutta analyysimme osoitti, että näiden terveellisten ruokavalioiden vaikutus ummetukseen oli riippumaton kuidun saannista, Staller jatkoi.

Tutkijat havaitsivat myös, että tyypillinen ”länsimainen” tai tulehdusta lisäävä ruokavalio kasvatti riskiä krooniseen ummetukseen.

Lue myös: Asiantuntijoilta varoitus ultraprosessoiduista ruoista – pyyntö maiden hallituksille

Lue myös: Alzheimerin taudin torjuntaan löytyi uusi apu lisäravinteesta

Lähde: SciTechDaily