Kuva: Fotolia

Iskikö rahapula? Seitsemän korvaamattoman arvokasta aarretta, jotka odottavat löytäjäänsä

21.04.2016 16:30 - Joose Koskiranta

Osa maailman arvokkaimmista aarteista ovat kuuluneet portugalilaisille, natseille sekä temppeliherroille.

Sodat ja laivaonnettomuudet ovat yleisiä syitä arvokkaiden aarteiden katoamiselle. Sadat aarteenetsijät ovat vuosia yrittäneet löytää kadonneita aarteita, mutta tuloksetta. Jotkut ovat jopa menettäneet henkensä rikkauksia etsiessään.

Tässä artikkelissa tutustumme seitsemään kateissa olevaan aarteeseen, jotka tekevät onnekkaan löytäjänsä äärettömän rikkaaksi.

1. Meripihkahuone

Arvioitu arvo: 380 miljoonaa euroa

Kun natsit hyökkäsivät silloiseen Leningradiin (nykyinen Pietari), he valloittivat Katariinan palatsin. Palatsista he löysivät kauniin Meripihkahuoneen, jonka palatsin työntekijät olivat yrittäneet piilottaa.

Meripihkahuone, joka oli täynnä kultaa, meripihkaa sekä muita arvokkaita jalokiviä, oli alunperin saksalaisten omistuksessa, mutta vuonna 1716 he lahjoittivat sen silloiselle Venäjän tsaari Pietari I Suurelle. Sakasalaiset halusivat kuitenkin sen takaisin Saksaan. Koko huone siirrettiin Köningsbergiin, mistä se hävisi kuin tuhka tuuleen sodan jälkeen.

Viime vuonna spekulointi kiihtyi jälleen, kun uutiset natisen kultajunasta levisivät. Aarteenetsijät miettivät, voisiko Meripihkahuone olla junassa. Kukaan ei ole kuitenkaan sitä vielä paljastanut.

2. Temppeliherrojen aarre

Arvioitu arvo: tuntematon, kuitenkin satojen miljoonien luokkaa

Temppeliherrain ritarikunnan tehtävä oli suojata eurooppalaisten pyhiinvaeltajien matkaa Jerusalemiin ja pyhään maahan keskiajalla. Organisaatio kasvoi nopeasti, ja 1100- ja 1200-luvuilla he olivat maailman rikkain armeija, sillä pyhiinvaeltajat lahjottivat heille kultaa, jalokiviä sekä maata kiitoksena heidän arvokkaasta työstään.

13. lokakuuta 1307 paavi salli ranskalaisen kuninkaan pidättää ja kiduttaa ranskalaisia temppeliritareita. Suuri osa ritareista onnistui kuitenkin pakenemaan Ranskasta rikkauksiensa kanssa. Tietojen mukaan 18 täydeksi lastattua laivaa jätti La Rochellen sataman. Sittemmin niitä ei ole nähty.

3. Oak Islandin aarre

Arvioitu arvo: tuntematon, koska sisältöä ei tiedetä

Kukaan ei tiedä, onko Oak Islandille haudattu espanjalaisten kultaa, temppeliherrojen aarre tai jotain ihan muuta. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että Kanadan itärannikolla sijaitseva asumaton saari piilottelee jotakin suurta.

1700-luvulta asti aarteenetsijät ovat tutkineet saarta, mutta tietojen mukaan mitään ei ole löytynyt. Aarteenetsijät ovat kaivautuneet jopa 70 metrin syvyyteen - tuloksetta.

Kuolemiltakaan ei ole vältytty aarteenetsinnässä. Ainakin kuusi ihmistä on menettänyt henkensä etsinnöiden yhteydessä, kun syvät kuopat ovat täyttyneet vedestä vuoroveden vaihtuessa.

Tähän asti suurin löydetty aarre on kivi, johon on kirjoitettu, että saarelle on piilotettu kaksi miljoonaa puntaa. Jos aarre on siis löydetty, se on pidetty salassa.

4. Flor de la Mar

Arvioitu arvo: 2 miljardia euroa

Kolmimastoinen purjelaiva Flor de la Mar upposi vuonna 1511 Malesian rannikon ulkopuolella. Se oli samalla lähtölaukaus yhteen maailman suurimpaan ja kalleimpaan aarteenetsintään. Tietojen mukaan laiva oli täynnä kultaa, hopeaa sekä jalokiviä, joista suurin osa olivat lahjoja Siamin Kuningaskunnalta (nykyinen Thaimaa) Portugalille.

Aarteenetsijät ovat aikojen saatossa törsänneet satoja tuhansia euroja laivan löytämiseen, mikä ei ole ihme, sillä Flor de la Marin on arvioitu olevan suurin aarre, joka on huuhtoutunut merenpohjaan. Toistaiseksi etsinnät eivät ole tuoneet tulosta.

5. Seitsemän kadonnutta Fabergé-munaa

Arvioitu arvo: 175 miljoonaa euroa kaikista kahdeksasta (yksi muna on löydetty)

Venäjällä koettiin vuonna 1917 vallankumous, jossa kommunistisia kapinallisia johtanut Lenin tappoi entisen tsaari Nikolai II:n. Uusi hallitus peri tsaarin rikkaudet, mukaanlukien 57 kultaseppä Carl Fabergén tekemää pääsiäismunaa.

Vallankumouksen jälkeen kahdeksan munaa katosi mystisesti. Yksi niistä löytyi Yhdysvalloista, mutta seitsemän munaa ovat edelleen kateissa. Munan löytänyt mies myi omansa pois noin 24 miljoonalla eurolla.

6. San Miguel ja kadonnut laivasto

Arvioitu arvo: Yli 1,4 miljardia euroa

Espanjalaiset olivat pitkään valtamerien kuninkaita. Heidän laivastonsa kuljetti ahkerasti rikkauksia siirtomaista takaisin Espanjaan.

Vuonna 1715 laivastoa kohtasi kuitenkin epäonni, kun 12 laivaa upposi myrskyssä Kuuban edustalla. Lukemattoman arvokas lasti kultaa, hopeaa, helmiä sekä jalokiviä katosi merenpohjaan. Espanjalaiset saivat pelastettua pienen osan kuormasta, mutta suurin osa siitä on vieläkin kateissa.

San Miguel -niminen laiva lähti merelle päivää ennen muuta laivastoa. Sekin upposi myrskyn uuvuttamana. Uskotaan, että sillä oli laivoista arvokkain lasti mukanaan. Sen uppoamispaikkaa ei tiedetä, joten jossakin Etelä-Amerikan ja Espanjan välillä makaa miljoonien arvoinen aarre.

7. Graalin malja

Arvioitu arvo: Korvaamaton

Graalin malja on joko Jeesuksen jälkeläinen tai maaginen malja, joka antaa ikuisen elämän sille, joka siitä juo. Yksi teoria kadonneen maljan kohtalosta on Dan Brownin Da Vinci-koodi -kirjasta. Toisen, keskiajalta olevan kertomuksen mukaan, Jeesus jakoi siitä juotavaa viimeisellä ehtoollisellaan. Lisäksi sitä käytettiin hänen verenkeruussa ristiinnaulitsemisen jälkeen.

Aarteenetsijät ovat yrittäneet löytää Graalin maljan useiden vuosien ajan muun muassa Englannista, Turkista ja Yhdysvalloista.

Se pysyy kuitenkin vielä mysteerinä, onko Graalin maljaa loppujen lopuksi edes olemassa.

Lue myös: Identtiset kaksoset kokeilivat Face Swapping -sovellusta - katso hauska lopputulos

Lähde: EkstraBladet

Kilpailut

Uusimmat