Kuva: Fotolia

Myös lapsettomilla naisilla pitäisi olla oikeus "äitiyslomaan" - kirjoituksesta nousi valtava kohu

09.05.2016 14:04 - Rea Haverinen

Amerikkalaisen kirjailijan mukaan on epäreilua, että äidit vetoavat lapsiinsa luistaakseen velvollisuuksistaan.

Meghann Foye on entinen päätoimittaja ja nykyinen kirjailija. 38-vuotias Foye väsyi siihen, että vanhemmat saivat työpaikalla aina vältellä ylitöitä, jotka lapsettomat joutuivat sitten hoitamaan. Lisäksi hän kyllästyi seuraamaan sivusta, kun muut saivat jäädä äitiyslomille. Niinpä hän päätti puhua suunsa puhtaaksi. 

Haastattelussa New York Postin kanssa Foye kertoi kannattavansa sitä, että jokainen nainen saisi ottaa vuoden vapaata töistä, kenties löytääseen itsensä, kenties vaan nauttiakseen laatuajasta itsensä kanssa. 

- Kun olen seurannut ystäviäni, jotka olivat kuukausia äitiyslomalla, huomasin, että he tulivat paljon itsevarmemmiksi. Naisilla on monesti vaikeuksia puolustaa itseään ja omia oikeuksiaan, mutta kun heillä on lapsia, he uskaltavat itsevarmemmin ilmoittaa vaikkapa, että he lähtevät töistä juuri työajan päätyttyä, koska heidän lapsensa tarvitsevat heitä. 

Foyen mukaan naisilla on paljon suurempi taipumus ajautua burn outiin. 

- Tutkimukset puhuvat sen puolesta, että riski on naisilla suurempi kuin miehillä. Sen takia loma tulisi naisilla myös suurempaan tarpeeseen. 

Äitiysloma - ilman vauvaa

Foye itse teki sen, mistä haaveili. Hän piti vuoden loman ja kirjoitti sinä aikana kirjan, jossa hän kertoo naisesta, joka huijasi olevansa raskaana ja piti äitiysloman, jonka aikana hän teki kaiken, mitä halusi. 

Hän kertoo oppineensa vuoden aikana paljon. 

- Tajusin esimerkiksi sen, että ei minun ole pakko jäädä ylitöihin eikä varsinkaan syyttää perheellisiä siitä, että minun pitäisi. Minulla on aivan samanlainen oikeus lähteä työajan puitteissa kuin kaikilla muillakin. Olin vain itse asettanut itselleni liian suuria paineita. 

Foyen mukaan naisilla tulisikin olla oikeus äitiyslomaan ilman vauvaakin - ja kaikilla samoilla eduilla kuin oikeillakin äideillä. 

Kirjoituksesta nousi kohu

Vaikka Foye puhuu aiheesta hieman huumorilla, ei hänen vaatimuksestaan ole pidetty. Kirjoituksesta nousi itse asiassa niin iso kohu, että Foye joutui perumaan asian tiimoilta yhden tv-haastattelun. 

Varsinkin äidit ovat ottaneet itseensä Foyen avauksesta. Mitä mieltä sinä olet, pitäisikö jokaisella naisella olla oikeus pitää äitiysloman edut sisältävää lomaa jossain vaiheessa uraansa? Vastaa alla. 

Pitäisikö lapsettomillakin naisilla olla oikeus äitiyslomaan?

Kyllä (14.95%)
Ei (60.97%)
Kyllä, mutta myös miehillä pitäisi olla mahdollisuus (24.07%)

Lähteet: The Guardian ja New York Post

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat