Kuva: Oona Sahla

Suomalaisuunnittelija lahjoitti vaatteitaan yllättyneille vastaantulijoille ja kodittomille

19.08.2016 15:00 - Rea Tallgren

Karoliina Nevalaisen mukaan kyse oli jostakin suuremmasta kuin siitä, että materia vaihtoi omistajaa. Kyse oli siitä, että kaikilla on oikeus tulla nähdyksi.

Karoliina Nevalainen vastaa Mimmi Siirappi -merkistä. Merkki luo persoonallisia ja värikkäitä vaatteita, joita on nähty esimerkiksi Antti Tuiskun päällä. Nevalainen aikoi lahjoittaa osan ylimääräisistä vaatteista julkkiksille saadakseen niille näkyvyyttä sosiaalisessa mediassa.

Sitten hän kuitenkin alkoi miettiä, voisiko tehdä vaatteilla jotain merkityksellisempää ja kenties miettiä aivan uusiksi sen, kenelle hän vaatteita antaisi. 

- Ensin kyse oli pintapuolisesti siitä, että halusin antaa mallikappaleita ihmisille, joilla ei välttämättä olisi varaa ostaa vaatteitani, ja jotka kaipaisivat pientä piristystä. Kun kävelin Helsingin Sörnäisten Vaasanaukion kulmilla, ja katsoin kenelle vaatteet olisivat oikean kokoisia, pian tajusin, että kyse on paljon suuremmasta kun materian omistajan vaihdosta, Nevalainen avaa.

Vaasanaukio tunnetaan helsinkiläisten kesken tuttavallisesti Piritorina. Monet kodittomat ja alkoholi- ja huumeongelmaiset viettävät aikaa aukiolla päivittäin. 

- Kun katsoin ihmisiä silmiin ja hymyilin, eräs nainen katsoi taakseen, ja katsoi, kenelle oikein hymyilin. Ikäänkuin se olisi ollut mahdotonta, että katsoin juuri häntä. Se hetki kosketti minua syvästi.

Nevalainen päättikin etsiä vaatteilleen erilaisia omistajia. Sellaisia, jotka eivät välttämättä pysty tarjoamaan vaatteille "coolia" näkyvyyttä Instagramissa, mutta jotka kantaisivat niitä todella ylpeinä ja onnellisena. Nevalainen löysi monia tuollaisia henkilöitä ja lahjoittikin useita vaatteita vastaantulijoille.

Yksi heistä on Maija, jonka kuvan Nevalainen on jakanut myös Instagramissa ja Facebookissa. Kuvassa keski-ikän ylittänyt nainen seisoo onnellisesti hymyillen ja kameralle poseeraten Maijan suunnittelemassa takissa,

"Maija kertoi soittavansa kitaraa bändissä "Kellarin Pojat" (nimi kuulemma keksittiin ennenkuin hän liittyi bändiin, mutta sanoi, että sitä ei hänen takia tarvitse vaihtaa). Kellarin Pojilla on keikka kallion diakonialaitoksen sisäpihalla ensi viikon tiistaina. Maija sanoi rakastavansa mustavalkoista ja että rotsi sopii täydellisesti keikalle", Nevalainen kertoo päivityksessä. 

Diakonilaitos tarjoaa muun muassa mielenterveys- ja päihdepalveluita. 

Nevalaiselle kokemus oli opettavainen. Hän aikoo jatkossakin lahjoittaa mallikappaleensa tuntemattomille vastaantulijoille. Hän myös muistuttaa, kuinka tärkeää ihmisten aito kohtaaminen on. 

- Seuraavan kerran kun kävelet töihin, katso vastaantulijoita silmiin, hyväksyvästi hymyillen. Joskus se on juuri sitä, mitä se ihminen kaipaa eniten. Jos on hieman aikaa, mene juttelemaan. Joskus se, että joku kuuntelee, on iso juttu sille ihmiselle. Jokainen ihminen ansaitsee hyväksytyksi ja nähdyksi tulemista, Nevalainen summaa. 

Katso päivitys kokonaisuudessaan tästä

Lue myös: Seinäjokelainen mies uhrasi yli viikon elämästään kodittomalle Kaukolle - seuraus liikuttaa

Kilpailut

Uusimmat