Kuva: Fotolia

Tositarina järkyttää: Älä koskaan anna lapsen istua turvavöissä vain toinen hihna ympärillään

01.11.2016 13:00 - Rea Tallgren

Vaikka lapsia saattaa ärsyttää rinnan päälle turvavöissä kiinnitettävä hihna, on sen oikealla paikalla pitäminen monesti elintärkeää.

Amerikkalainen Shelly Martin sai kolme viikkoa sitten kammottavan puhelun sairaalasta. Hänen pieni tyttärensä oli joutunut isänsä kanssa vakavaan auto-onnettomuuteen.

Shellyn kuusivuotias Samantha-tytär oli ollut isänsä kanssa markkinoilta, ja isä ajatteli, että lyhyellä matkalla tyttö ei tarvitsisi korokeistuinta peppunsa alle. Autoa käynnistänyt isä ei kuitenkaan huomannut, että Samantha, kuten niin monet muutkin lapset, laittoi turvavyön ylemmän hihnan selkänsä taakse, vaikka näin ei olekaan turvallista tehdä.

Isä ajoi matkalla puuta päin, jonka seurauksena väärin kiinnitetty turvavyö sai aikaan todella vakavia vammoja Samanthalla. Vyö pureutui hänen ylävatsaansa vakavin seurauksin.

- Hän lähestulkoon leikkautui kahtia, kommentoi Samanthaa hoitanut lääkäri. 

Samantha joutui viettämään viikkoja sairaalassa. Lääkäreiden mukaan Samantha ei tule koskaan toipumaan onnettomuudesta täysin fyysisesti. 

Shelly on nyt halunnut jakaa tarinan varoittavana esimerkkinä ja muistuttaa kaikkia vanhempia tarkistamaan, että heidän lapsensa ovat aina oikein vöissä ja että turvaistuimet ja -korokkeet ovat käytössä jokaisella matkalla, niin pitkään kun lapsen koko ja ikä sitä edellyttää. 

- Syyllisyys tästä ei hälvene koskaan, mutta haluan silti varoittaa muita vanhempia tekemästä samaa virhettä - tämä kun olisi ollut niin helposti vältettävissä, Shelly summaa. 

Turvaistuimen käyttäminen ja turvavyön oikeanlainen käyttäminen ei ole pikkujuttu. Liikenneturvankin sivuilla olevat ohjeet asioihin ovat selkeät: 

"Ylävyötä ei saa laittaa kainalon alta eikä selän taakse. Turvavyöistuimessa auton turvavyö asettuu oikealle kohdalle. Koska turvavyöistuin suojaa myös sivuilta, on se istuinkoroketta suositeltavampi vaihtoehto."

Lue Liikenneturvan sivuilta tarkemmin siitä, miten omalle lapselleen osaa valita juuri oikeanlaisen istuimen tästä

Voit katsoa Shellyn haastattelun videolta alta. Jos video ei näy, voit katsoa sen tästä

Lue myös: Turvallisuutta liikenteeseen: Uusi keksintö voi estää kuskin nukahtamisen

Lähde: Good Housekeeping

Kilpailut

Uusimmat