Kuva: Fotolia

Tiukka varoitus järkyttää: Joulupukkiin uskominen on lopetettava lapsiperheissä!

24.11.2016 11:45 - Senni Loikala

Lapset voivat menettää luottamuksensa vanhempiaan kohtaan, jos heille valehdellaan vuosia joulupukista. Kahden akateemikon jyrkkä näkemys julkaistiin arvostetussa julkaisussa.

Joulupukin kyläily on tärkeä osa joulua monissa suomalaiskodeissa. Vanhemmat ovat yleensä mukana juonessa, jotta tenavat uskoisivat joulupukin olevan oikea olento, eikä vain tekopartaan ja punaiseen kaapuun pukeutunut naapurin setä.

Netissä leviää kahden akateemikon tiukka varoitus, jossa he kyseenalaistavat vanhempien moraalin, koska he valehtelevat lapsilleen vuosien ajan joulupukista.

Varoituksen takana ovat englantilaisen yliopiston professori Christopher Boyle ja australialaisen yliopiston tutkija Kathy McKay. He kertoivat huolestaan arvostetussa lääketieteellisessä Lancet Psychiatry -lehdessä. Kaksikon jyrkästä kannasta uutisoi Daily Mail.

Lapset eivät enää luota vanhempiinsa?

Akateemikkojen mukaan lapset saattavat menettää luottamuksensa vanhempiinsa, kun heille selviää totuus joulupukista. Boyle ja McKay perustelevat näkemystään näin:

- Kaikki lapset tulevat lopulta tajuamaan, että heille on valehdeltu vuosien ajan. Tämä voi saada heidät miettimään, mistä muusta heille on valehdeltu.

- Jos vanhemmat ovat valmiita valehtelemaan jostakin niin erityisestä ja taianomaisesta, voiko heihin enää luottaa ja ovatko he enää lapselle viisauden ja totuuden varjelijoita?

Vanhemmat ikävöivät vain omaa lapsuuttaan?

Kaksikko pitää karmivana myös ajatusta siitä, että joulupukki tuomitsee lapset joko kilteiksi tai tuhmiksi. Lisäksi he uskovat, että monet vanhemmat syöttävät lapsilleen tarinaa joulupukista vain, jotta he voisivat elää uudestaan omaa lapsuuttaan.

- Meidän täytyy kyseenalaistaa moraali siitä, että lapset laitetaan uskomaan tällaisiin myytteihin. On myös kiinnostavaa kysyä, vaikuttaako valehteleminen lapseen tavoilla, joita ei ole ennen osattu ajatella.

Akateemikot myöntävät kuitenkin, että joulupukkiin uskomisessa voi olla myös hyviä puolia. Se voi yhdistää vanhempia ja lapsia silloin, kun muksut eivät ole vielä selvillä totuudesta.

Lue myös: 15 ajatusta joulupukista, jotka ovat jokaiselle lapselle tuttuja

Lue myös: Pikkutyttö pettyi hammaskeijuun - tiukkasanainen kirje leviää netissä

Lue myös: Kiitos Jumala pikkuveljestä, mutta rukoilin koiranpentua - lasten nokkelat kirjeet naurattavat

Lähde: Daily Mail

Kilpailut

Uusimmat