Kuva: Fotolia

Itsemurhaa hautovan käytös usein tunnistettavissa - voi pelastaa hengen viime hetkellä

16.12.2016 19:15 - Senni Loikala

Tutkimuksen tarkoituksena löytää uusia keinoja, joiden avulla itsemurhia voitaisiin ennaltaehkäistä metro- ja juna-asemilla.

Metroasemilla tapahtuvia itsemurhayrityksiä voitaisiin ennaltaehkäistä reaaliaikaisella videovalvonnalla selvästi aiempaa tehokkaammin, väitetään tuoreessa kanadalaisessa tutkimuksessa. Sen tuloksien uskoisi pätevän myös juna-asemilla tapahtuviin itsemurhayrityksiin.

Tutkimus julkaistiin joulukuussa BMC Public Health -lehdessä ja siitä uutisoi myös kansainvälinen uutistoimisto United Press International.

Tutkijat katsoivat turvakameroista peräisin olevaa kuvamateriaalia, joka piti sisällään 66 Montrealissa sijainneella metroasemalla tapahtunutta itsemurhayritystä. He tulivat siihen tulokseen, että näistä 24 prosenttia oltaisiin pystytty tunnistamaan ajoissa ja jopa estämään.

Tutkijat löysivät seitsemän merkkiä, jotka olivat ominaisia henkilöille, jotka päätyivät yrittämään itsemurhaa metroasemalla. Jos henkilöön yhdistyi merkeistä kaksi tai useampi, lisääntyi itsemurhayrityksen todennäköisyys.

1) Tavaroiden jättäminen laiturille

2) Metrotunneliin vilkuileminen

3) Pitkään seisominen lähellä raidetta olevalla turvaviivalla

4) Jatkuva kävely turvaviivan tuntumassa

5) Fyysinen levottomuus

6) Raiteiden tai tunneliin pitkään tuijottaminen

7) Masentuneelta näyttäminen

Monet edellä mainituista merkeistä olivat helppoja tunnistaa tutkimusmateriaalista. Sen sijaan esimerkiksi masentuneelta näyttävää olemusta ja fyysistä levottomuutta ei ollut yhtä helppoa huomata.

Tutkijat uskovat, että tulevaisuudessa ainakin metroasemilla tapahtuvia itsemurhia pystyttäisiin ehkäisemään nykyistä paremmin.

- On mahdollista, että tulevaisuudessa tietotekniikan avulla pystyttäisiin automaattisesti tunnistamaan käytöksestä merkkejä, jotka voivat ennakoida itsemurhayritystä. Tutkimuksemme tarjoaa pohjaa tutkimukselle, jolla voidaan kehittää uusia tapoja metroasemilla tapahtuvien itsemurhayritysten ennaltaehkäisyyn, tutkija Brian Mishara summaa.

Lisäksi tutkimusmateriaalista kävi ilmi, että 75 prosenttia itsemurhaa yrittäneistä henkilöistä näytti muuttaneen mieltään ratkaisevalla hetkellä. Heissä havaittiin epäröinnin merkkejä, ja jotkut yrittivät suojella itseään metrovaunulta tai päästä takaisin laiturille silloin, kun oli jo liian myöhäistä.

Lue myös: Tatuointitrendi leviää: Iholle otetaan pieni kuva, jotta kukaan ei ajautuisi itsemurhaan

Lähde: UPI

Kilpailut

Uusimmat