Outo kuva mansikoista leviää netissä - uskoisitko, että kuvassa ei ole yhtään punaista pikseliä?

04.03.2017 22:15 - Iiro Myllymäki / iiro.myllymaki@bauermedia.fi

Kuvassa mansikat muodostuvat harmaista pikseleistä, mutta ne näyttävät silti punertavilta. Tästä on kiittäminen aivojemme tapaa havainnoida värejä eri valaistusolosuhteissa.

Optiset illuusiot todistavat, että aivomme ovat varsin ihmeellisiä kapistuksia. Nyt Twitterissä on lähtenyt leviämään japanilaisen psykologian professorin Akiyoshi Kitaokan ottama kuva mansikoista. Kuvatekstissä Kitaoka väittää, että kuvassa ei ole ainuttakaan punaista pikseliä. Tästä huolimatta mansikat näyttävät punertavilta. Mistä tämä johtuu?

Mashable-sivuston mukaan ilmiö johtuu aivojemme tavasta havainnoida värejä. Aivoillamme on tapana havainnoida objektit samanvärisinä riippumatta siitä, millaisessa valaistuksessa objekti kulloinkin on. Tämä auttaa tunnistamaan objektit samoiksi ja täten helpottaa elämäämme.

Motherboard-sivusto haastatteli mansikkakuvan tiimoilta visuaalisen aistimisen asiantuntijaa Bevil Conwayta. Conwayn mukaan mansikat muodostuvat kuvassa harmaista pikseleistä. Conwayn mukaan aivomme havaitsevat, että kuvassa on sininen valaistus, joten aivot vähentävät sinisyyttä kuvasta pikseli pikseliltä.

- Kun harmaista pikseleistä ottaa sinisyyttä pois, päädytään punaiseen, Conway sanoo.

Twitter-käyttäjä Carson Mell havainnollisti kuvan mansikoiden väriä nappaamalla kuvasta pikseleitä, jotka vaikuttivat punaisimmilta ja laittamalla nämä pikselit valkoiselle taustalle. Kappas vain, värit näyttävätkin nyt harmailta:

Lue myös: Hullu optinen harha leviää Instagramissa: Katu täynnä maahan vajoavia taloja

Lue myös: Optinen illuusio hämmentää: Mihin mustat pisteet katoavat?

Lähde: Mashable

Kilpailut

Uusimmat