Kuva: Fotolia

Karmiva ilmiö Facebookissa yleistyy: Ystäväpyyntöjä kuolleilta!

12.04.2017 17:45 - Senni Loikala

Edesmenneen Facebook-tilille hakkeroituneilla tai niistä tiedot varastaneilla henkilöillä on monenlaisia motiiveja toiminnalleen.

Facebookissa on noussut yleiseksi karmiva ilmiö, jossa ihmiset saavat ystäväpyyntöjä ja viestejä edesmenneiltä ystäviltään tai perheenjäseniltään. Asiasta uutisoidaan The Independent -lehdessä.

Lehden mukaan ilmiölle on olemassa kaksi selitystä. Joko edesmenneen henkilön profiilista saadut tiedot ovat varastettu ja liitetty uuteen Facebook-tiliin tai hänen profiilinsa on hakkeroitu.

Yleensä henkilöt, jotka väärinkäyttävät edesmenneiden Facebook-profiilia, pyrkivät hyötymään itse toiminnastaan. Yksi yleinen motiivi on saada huijattua rahaa edesmenneen lähipiiriltä. Tällöin henkilö lähettää heille viestejä, joissa kuollut henkilö kertoisi todellisuudessa olevansa pahassa pulassa ja tarvitsevansa rahaa selvitäkseen tilanteesta.

Toisena motiivina voi olla haittaohjelmien levittäminen. Tällöin henkilö lähettää kuolleen nimissä viestin, jonka sisältämän linkin avaaminen pakottaa vastaanottajan lataamaan koneelleen haittaohjelman.

Kolmantena motiivina voi olla urkkiminen. Tällöin henkilöt tahtovat päästä lukemaan edesmenneen henkilökohtaisia viestejä tai muuta salassa pidettyä tietoa. Tällöin nämä tiedot voidaan myös varastaa ja niitä voidaan käyttää hyväksi muissa yhteyksissä.

Kuolemantapauksissa edesmenneen Facebook-profiili on mahdollista muuttaa muistosivuksi, jossa Facebook-ystävät voivat katsoa julkaisuja ja kuvia. Profiili on myös mahdollista poistaa kokonaan.

Lue myös: "Älä käytä Facebookin reaktio-nappuloita ennen kuin olet lukenut tämän" - raju varoitus

Lue myös: Facebook-päivitysten fonttikoko muuttui yllättäen isommaksi - syy on yksinkertainen

Lue myös: Kuolemassa elämä todella vilisee silmissä - muistot valikoituvat selvin perustein

Lähde: The Independent

Suosittelemme

Uusimmat