70 vuotta sitten mereen uponneet panssarivaunut nostettiin - katso video

17.07.2017 16:39 - Mikko Räsänen - Luettu 2 955 kertaa

Panssarivaunut päätyivät meren pohjaan, kun niitä kuljettanut laiva torpedoitiin.

Kuljetusalus SS Thomas Donaldson lähti maaliskuussa 1945 Skotlannista 26 laivan saattueessa määränpäänään Neuvostoliiton Murmansk. Saattue kuljetti amerikkalaisia sotatarvikkeita osana USA:n liittoilaisilleen myöntämää lend lease -avustusta. Thomas Donaldson ei kuitenkaan koskaan päässyt perille, sillä 20. maaliskuuta saksalainen sukellusvene osui alukseen yhdellä torpedolla rikkoen sen moottorit. 

Kapteeni määräsi ase- ja ammuslastissa olleen laivan evakuoitavaksi lastin vaarallisuuden takia. Suurin osa miehistöstä siirrettiin muihin aluksiin. Kapteeni ja pieni osa miehistöä jäi laivalle ja se yritettiin hinata lähimpään satamaan. Yrityksessä melkein onnistuttiin, mutta lopulta Barentsin meren aallot veivät voiton ja Thomas Donaldson upposi lasteineen sataman lähelle. 

Vuonna 2014 laivan hylyllä tehtiin sukelluksia ja sieltä nostettiin ruostuneita ammuksia ja Sherman-panssarivaunu. Sukeltajat huomasivat, että laivaan jäi vielä kaksi muuta Shermania. Nyt nekin ovat vihdoin nähneet päivänvalon, kun ne nostettiin vedenalaisesta haudastaan yli 70 vuoden jälkeen. 

Katso alta video nostosta.

Lue myös: Huikea löytö kaivettiin pellosta: Toisen maailmansodan panssarivaunun tykkitorni!

Lähteet: The Sherman Tank, YouTube

Arvostele artikkeli

Uusimmat