Kuva: Fotolia

"Karhu, kotka, käärme..." Yleisimmät voimaeläimet ja mitä ne tarkoittavat

15.08.2017 10:15 - Anna Hopi

Karhu edustaa vahvuutta ja äidillistä voimaa, kun taas käärme on parantamisen symboli.

Voimaeläin on eläin, johon ihmisellä on erityinen yhteys. Pohjois-Amerikan intiaanien ja muiden alkuperäiskansojen mukaan jokaisella on voimaeläin, joka kulkee vierellä henkioppaana. Ihminen saattaa jopa löytää itsestään luonteenpiirteitä, jotka muistuttavat voimaeläimestä. Toimittajan, bloggarin ja shamanismin harjoittajan Katariina Krabben, 47, mukaan mikä tahansa eläin voi olla voimaeläin, vaikka usein suomalaisten voimaeläimet löytyvätkin oman kotimaan luonnosta.

Muurahainen

(kuva: Fotolia)

"Muurahainen on voimakas voimaeläin. Se on eläimenä hurjan vahva, jos ajattelee mitä eläin pystyy kantamaan suhteessa sen kokoon. Se kantaa itseään isompia taakkoja, ja on tavallaan vahvempi kuin karhu, joka taas on suosituimpia voimaeläimiä. Muurahainen kertoo viestejä työteliäisyydestä ja ahkeruudesta. Hyönteinen on sinnikäs ja yhteisöllinen, ja se osaa tehdä yhteistyötä."

Varis

(kuva: Fotolia)

"Varikset ovat hirveän tavallisia, niitä on joka paikassa. Se on komea lintu, joka assosioituu elämän mysteereihin ja magiaan. Se on perinteinen shamaanin henkiopas. Variksella on yhteydet toisiin todellisuuksiin. Se on viisas ja älykäs lintu, sekä viestintuoja. Voidaan ajatella, että varis tuo aina viestiä muutoksesta. Lintua on helppo tarkkailla, ja sen viesti voi aueta, kun katsot mitä se puuhailee."

Susi

(kuva: Fotolia)

"Susi on klassisia suomalaiseen luontoon kuuluvia eläimiä. Suteen liittyy vaistonvaraisuus ja älykkyys. Meillä on käsitys yksinäisestä sudesta, mutta susi on kuitenkin laumaeläin. Meillä on kansanperinnettä ihmissusista, ja se on liittynyt muodonmuutoksiin. Kun susi ulvoo kuuta, se on vapaa ja edustaa villiä luontoa sisällämme. Se kannustaa oman autenttisen itsen ilmaisemiseen. Meillä on satuja iso paha susi ja Punahilkan susi, jotka edustavat varjoja seksuaalisuudessa. Voi kysyä, onko seksuaalisuudessa jotain pelottavaa, jos kuvastoon liittyy susi."

Käärme

(kuva: Fotolia)

"Käärme on voimakas eläin, ja perinteinen shamaanien apuhenki. Suomalaisista kalliomaalauksista on löydetty kuvia, joissa noita on muuttanut muotoaan käärmeeksi. Kristinuskossa käärme on merkinnyt pahaa, mutta muissa uskonnoissa se on ollut useasti pyhä eläin. Intiassa on temppelikäärmeitä, se on pyhien paikkojen haltija. Suomessakin on pidetty talon ja karjan suojelijoina ja niitä on ruokittu maidolla. Ne ovat olleet hyvän onnen merkkejä, jos niitä on löytynyt pihapiiristä.

Joogan harrastajat tietävät, että käärme liittyy kundaliinienergiaan, elinvoimaan ja uudelleensyntymiseen. Se on ollut vuosisatoja lääkäreiden symboli, eli merkitsee myös syvää parantumista. Käärme voi joskus myös viestittää intuition vahvistumisesta ja luovien kykyjen heräämisestä."

Karhu

(kuva: Fotolia)

"Karhu on varmaan suosituin voimaeläin Suomessa. Se on pohjoisen metsän kuningas, jolle ei ole vertaistaan. Suomessa sillä on tärkeä rooli, koska osa muinaissuomalaisista on todennäköisesti pitänyt karhua esi-isänään. Kansanrunoissa karhua kutsutaan Otso otavaiseksi, joka laskettiin tähdistä kultaisessa kehdossa maan päälle. Se on voimakas kantaemo meille. Karhussa on vahvuutta ja toisaalta äidillistä suojaa. Se pitää huolta pennuistaan, emokarhu on vaarallinen ilmestys, jos tulee vastaan metsässä.

Karhu on puhutellut minua aina siinä mielessä, että se nukkuu talviunet. Uskon, että moni suomalainen samaistuu ajatukseen, että talvella pitäisi päästä kääntymään sisäänpäin, lepäilemään ja olla vain kotona. Karhu vetoaa meidän tällaiseenkin puoleen, että olisi ihana mennä sinne karhunpesään."

Kettu

(kuva: Fotolia)

"Kettu on viekas ja nokkela saduissa, mutta myös oikeassakin elämässä. Sillä on taito piiloutua ja tarkkailla asioita, olla askeleen edellä. Se on myös todella uskollinen puoliso ja perheenjäsen ja käyttää älyään yhteisen hyvän eteen.

Kettu on välittäjä eri maailmojen välillä. Se viestittää sellaista, että voit katsoa asioita etäämmältä. Asiat eivät ole aina miltä ne näyttävät päällepäin. Intuitio voi kertoa enemmän totuuksia ihmissuhteissa kuin mitä ihmiset esimerkiksi sanovat ääneen. Kettu opettaa myös piiloutumaan ja muuttumaan välillä näkymättömäksi."

Kotka

(kuva: Fotolia)

"Kotka on Pohjois-Amerikan intiaaneilla edustanut yhteyttä suureen henkeen. Kotkalla on uskottu olevan yhteys jumalalliseen. Muistan kerran kun sain viestin kotkalta rumpumatkalla, että "Katso asioita kotkan perspektiivistä. Ota etäisyyttä, älä keskity pikkuasioihin, näe koko kuva." Se viesti voi päteä monelle muullekin, joka kokee kotkan läheiseksi eläimeksi."

Koira

(kuva: Fotolia)

"Koira on yleinen ja positiivisia asioita sisältävä voimaeläin. Se on kotieläin, mutta se on mainittu myös perinteisissä suomalaisissa loitsuissa tietäjän apueläimenä. Sen ominaisuudet ovat meille tuttuja, joten on helppoa ymmärtää eläimen viesti. Koira on ystävällinen, lojaali, luotettava, suojeleva ja pyyteetön palvelija.

Ihmiset, jotka toimivat hoitoalalla tai muuten pitävät huolta läheisistään, saavat usein koiran voimaeläimeksi. Eläimellä on kuitenkin myös viesti siitä, että ihmisen tulee olla oman itsensä paras ystävä, eikä kuluttaa voimiaan loppuun. Mikäli toteutat liikaa koiran ominaisuuksia elämässäsi, viesti voi kehottaa huolehtimaan itsestä. Jos taas olet elänyt itsekkäämmin, koiran viesti voikin olla, että ole lojaalimpi ja rakastavampi perheellesi ja läheisillesi."

Pöllö

(kuva: Fotolia)

"Pöllö on viisauden ja intuition eläin, joka liittyy voimakkaasti magiaan. Se on tyypillinen noitien henkiopas. Pöllö on yöeläin ja näkee pimeässä, se näkee asioita, joita muut eivät näe. Pöllö symboloi elämänmuutosta ja auttaa löytämään itsestä piilossa olevia kykyjä."

Joutsen

(kuva: Panthermedia)

"Joutsen on ikuisen rakkauden symboli ja se merkitsee syvää sitoutumista. Joutsen on uskollinen puoliso ja solmii liiton loppuelämäkseen. Joutsenta on pidetty myös Venus-jumalattarelle pyhitettynä eläimenä.

Se symboloi myös tasapainoa, sisäistä kauneutta, hyvää itsetuntoa ja henkisyyttä. Meillä on tarina Rumasta ankanpoikasesta. Joku voi näyttää mitättömältä, mutta sillä onkin potentiaali muuttua mahtavaksi joutseneksi. Kelttiläisessä perinteessä joutsen on edustanut sielua, ja kuoleman hetkellä ihmisen henki on lähtenyt joutsenena tuonpuoleiseen. Suomalaisessakin perinteessä on tuonelan joutsen, mikä liittyy tuonpuoleiseen."

(kuva: Senja Rapila)

Lue lisää voimaeläimistä ja shamanismista Katariina Krabben blogista täältä.

Lue myös: Oletko kujeellinen delfiini vai ärjyvä leijona? Testaa, mikä on voimaeläimesi makuuhuoneessa!

Lue myös: Käärme, korppi, susi - katso, mikä on voimaeläimesi ja mitä se sinusta kertoo

Kilpailut

Uusimmat