Kuva: Fotolia

Miksi härät näkevät punaista ja flamingot ovat pinkkejä? Kiinnostavat faktat väreistä

22.08.2017 11:45 - Katariina Auvinen

Härät eivät itse asiassa edes näe punaista väriä.

Oletko koskaan miettinyt, miksi yleinen oletus on, että härät ärsyyntyvät punaisesta väristä? Tai miksi puhutaan sairaalan vihreästä, kun halutaan kuvataa vaaleaa hieman siniseen vivahtavaa vihreää? Mirror-julkaisu listasi monia kiinnostavat faktat väreistä ja sanonnoista. 

Härät näkevät punaista. 
Tai eivät itse asiassa edes näe. Nämä eläimet ovat samaan tapaan värisokeita punaisen suhteen kuin koirat ja kissatkin. Tätä eivät kuitenkaan espanjalaiset härkätaistelijat tienneet ennen. He olettivat punaisen värin olevan laukaiseva tekijä hyökkäyksen kannalta, mutta tutkimusten mukaan härät reagoivat ihan samalla tavalla esimerkiksi siniseen väriin. 

Sairaalassa vallitsee vihreä väri. 
Puhutaan myös sairaalan vihreästä, jota näkee esimerkiksi kirurgien päällä. Alkujaan kirurgit käyttivät leikkaussalissa valkoisia vaatteita, koska niistä näkee helposti puhtauden. Tämä kuitenkin aiheutti sen, että leikkaavat lääkärit tulivat ulos salista näyttäen aivan teurastajilta vaatteilla olevan veren takia. Kävi myös ilmi, että punaisen ja valkoisen värin liitto rasitti myös silmiä. Tämän jälkeen otettiin käyttöön siniseen vivahtava vaaleanvihreä, jossa likaisuus ja veri näkyvät, mutta eivät niin häiritsevästi. 

Flamingot ovat aina vaaleanpunaisia.
Väri ei itse asiassa johdu siitä, että linnut syntyisivät vaalenpunaisiksi. Sen sijaan linnut syövät itsensä värikkäiksi. Flamingot elävät äyriäisillä ja muun muassa levällä, joiden sisältävät karotenoidit aiheuttavat sulkapuvun värin. Eniten karotenoideja sisältävät katkaravut. 

Miksi musta surma oli juuri musta? 
Euroopassa vallinnut musta surma johtui paiserutosta, joka aiheutti tummia alueita ihon alle. Ihmisen kuollessa tautiin, hän oli yleensä paiseiden peittämä ja tummanpuhuva. Siitä saatiin nimi musta surma. Nykyisin myös tiedetään, että tautia levittivät mustat rotat. 

Lue myös: Pocahontas on ainut tatuoitu prinsessa - mielenkiintoiset faktat Disney-elokuvista koottiin yhteen

Lähde: Mirror

Kilpailut

Uusimmat