Kuva: Fotolia

Asiantuntijat väittävät: Ikääntyneille ei tule tarjota paikkaa bussissa

20.10.2017 13:45 - Iiro Myllymäki

Tutkijoiden mukaan ikäihmisiä voi kannustaa fyysiseen aktiivisuuteen olemalla tarjoamatta paikkaansa.

Monelle meistä on varmasti opetettu, että nuorempien tulisi tarjota vanhemmille kanssamatkustajille istumapaikkaa julkisissa kulkuvälineissä. Tällaista toimintaa pidetään yleisesti hyvänä käytöksenä. Nyt tätä ohjeistusta tulisi kuitenkin arvioida uudelleen uuden suosituksen valossa.

British Medical Journal -lehdessä on julkaistu raportti, jonka mukaan vanhemmille ihmisille ei tulisi tarjota omaa istumapaikkaansa. Oxfordin yliopiston asiantuntijoiden mukaan vanhempia ihmisiä tulisi sen sijaan kannustaa seisomaan, sillä tämä tukee paremmin heidän fyysistä aktiivisuuttaan ja pitää lääkärit loitolla.

- Meidän tulee kannustaa ihmisiä aktiivisuuteen, kun he ikääntyvät. Kannattaa harkita kaksi kertaa ennen kuin tarjoaa paikkansa vanhemmalle ihmiselle. Seisominen on hyvää aktiviteettia heille, kertoo Oxfordin yliopiston professori Muir Gray.

Tutkijat toivovat muutosta vallitsevaan kulttuuriin, joka heidän mukaansa ei nyt kannusta ikäihmisiä aktiivisuuteen ja liikuntaan.

Toki edelleen on toivottavaa, että istumapaikkaa tarjoaa heikossa kunnossa oleville ikäihmisille. Kannattaa kuitenkin muistaa tämän raportin tulokset seuraavan kerran, kun paikan luovuttamista pohtii.

Lue myös: Mikä on ihmisen maksimaalisin elinikä? Tutkijat selvittivät

Lähde: Lad Bible

Kilpailut

Uusimmat