Kuva: Fotolia

Haluatko ravintolahifistelijäksi? Katso tämän hetken trendit

14.12.2017 14:45 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Kokenut ravintoloitsija kertoo, mitkä asiat ravintolamaailmassa ovat tällä hetkellä pinnalla.

1. Aitous

Trendi raaka-aineiden alkuperästä jatkuu vahvana. Ravintolat haluavat tietää, mistä heidän käyttämänsä tuotteet ovat peräisin. Tämä tarkoittaa muun muassa luomu- ja lähiruokatuotteiden voittokulkua

- Mielenkiintoisena vastakohtana jotkut eturivin ravintoloista ovat alkaneet myös tehdä valintoja, joita eivät ole ohjanneet raaka-aineiden alkuperä, vaan tuotteiden laatu, sanoo useita ravintoloita luotsannut, sanoo We Are Groupin Anders Westerholm.

Ruuan suhteen Suomi kuroo jatkuvasti kiinni maailman vauhtia. Jos ennen meiltä lähdettiin oppimaan ulkomaille, niin nykyään muualta tullaan katsomaan, minkälaista osaamista meillä päin on tarjottavana.

2. Vastuullisuus

Nykypäivän ravintola-asiakkaat ovat valveutuneita ja tiedostavia. Ravintolabisnes nojaa pitkälti hyvän asiakaspalvelun varaan, jolloin kuluttajien valinnoilla on merkittävä rooli.

Jos kahdesta vierekkäin olevasta ravintolasta toinen viestii avoimesti ravintolansa arvoista ja kriteereistä, toinen taas ei, kuluttajan on helppo äänestää jaloillaan.

- Kehitys on jatkuvaa, ja vuoropuhelu asiakkaan kanssa välttämätöntä, Westerholm sanoo.

Vastuunsa kantava ravintola ajattelee myös kotimaisuutta, luontoa ja jättämäänsä hiilijalanjälkeä. Raaka-aineiden lisäksi kuluttajia kiinnostaa myös se, mitä kaiken taustalla tapahtuu.

3. Elämykset

Tällä hetkellä kilpaillaan ruuan lisäksi myös siitä, millainen koko käyntikokemus asiakkaalle on: millaisen ympäristön ja tunnelman ravintola pystyy luomaan. Enää pelkkä pöytä, tuoli ja ruoka-annos eivät riitä. Kaivataan kokonaisvaltaisia elämyksiä.

Ketjuravintoloilla on Suomessa vahva historia. Parhaillaan koko ravintola-ala elää murroksessa, kun isojen ketjujen lisäksi intohimoiset pienyrittäjät pääsevät yhä enemmän nauttimaan kuluttajien kiinnostuksesta.

- Viime aikoina yksityiset toimijat ovat päässeet avaamaan ravintoloita aiemmin ketjujen vahvasti hallinnoimille alueille, kuten kaupunkien ydinkeskustoihin ja kauppakeskuksiin, jonne yksityisillä ravintoloitsijoilla ei perinteisesti ole ollut asiaa.

Alalle on noussut runsaasti lisää ravintoloita, jolloin kilpailu jatkuvasti kovenee. Aiemmin huonomaineinen ja harmaan talouden syövereissä rämpinyt ravintola-ala on kokenut ansaitsemansa kasvojen kohotuksen.

Kilpailut

Uusimmat