Kuva: Shutterstock

Suomalaisopettaja Qatarissa: Meille itsestäänselvää asiaa ei arvosteta muualla

31.01.2018 22:15 - Henna Koste

Suomalaisessa koulujärjestelmässä opitaan paljon toiminnallisuuden ja leikin kautta.

Karoliina Mutanen työskentelee opettajana Qatarin Finland International Schoolissa. Hän kertoo kokemuksistaan Cafe au lait -sarjassa. Luokanopettajaksi opiskellut nainen valitsi aikanaan linjan, joka painottui kansainvälisiin tehtäviin. Aiemmin Abu Dhabissa työskennellyt Karoliina haki entisen työnantajansa perustamaan kouluun Qatariin, jossa käyettiin suomalaista opetussuunnitelmaa. Työpaikka tärppäsi.

Suomessa lähes kaikki käyvät samaa peruskoulua taustasta huolimatta, mutta Qatarissa se ei ole itsestäänselvyys. Myös suomalainen opetussuunnitelma poikkeaa paikallisesta. Karoliina toteaa, että vaikka vanhemmat ovat jo tietoisesti valinneet suomalaisen koulun ja halunneet lapselleen hieman erilaista lähestymistapaa oppimiseen, siitä huolimatta opettajat saavat jatkuvasti selitellä opetusmetodeita. Suomalaisessa opetussuunnitelmassa toiminnallisuus ja leikin kautta oppiminen ovat keskeisessä roolissa. 

- Sitä arvoa ei muissa koulujärjestelmissä ihan helposti nähdä. Sitä joutuu puolustelemaan tosi paljon ja nojaamaan kaikkiin tutkimuksiin, missä ikävaiheessa lapselle on ominaista oppia mitäkin asioita. Suomalaisistakin on tullut ihan hyviä kansalaisia, vaikka emme ole neljävuotiaana osanneet lukea ja ratkaista kaikkia yhtälöitä, Karoliina perustelee.

Hän toteaa, että maassa on haastavaa luottaa siihen, että vähemmän on enemmän. Koulussa on noin 750 oppilasta, ja heistä 30-40 on suomalaisia. Opettajista suurin osa on suomalaisia.

Mikä on suurin ero suomalaisopettajan työssä Suomessa ja Qatarissa? Kuuntele koko jakso täältä.

Cafe au lait -sarjassa pureudutaan suomalaisnaisten elämään ulkomailla. Suositussa podcastissa Suomessa asuva Lilli ja Ranskassa asuva Helena istahtavat virtuaaliseen kahvipöytään eri puolilla maailmaa asuvien suomalaisten kanssa.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: https://www.voice.fi/matkailu/a-156159

Kilpailut

Uusimmat