Kuva: Shutterstock

Onko sinulla alkoholiongelma? 8 kysymyksen avulla tiedät

31.03.2018 10:15 - Senja Rapila

Ongelmaa ei välttämättä itse huomaa.

Onkohan juhliminen tai iltatissuttelu lähtenyt vihdoin käsistä? Tuntuuko sinusta siltä, ettet voi enää sosiaalisissa tapahtumissa olla lainkaan juomatta? Monet merkit kielivät hiljaa siitä, että kyseessä voi olla alkava alkoholiongelma.

Women's Health -julkaisun tekemien kysymyksien avulla voit selvittää sen, voisiko sinulla todella olla alkoholiongelma.

1. Pyöriikö sosiaalinen elämäsi alkoholin ympärillä?

Naiset, joilla on alkoholiongelma, menettävät usein kiinnostuksensa harrastuksiinsa tai ihmisiin joiden seurasta he aiemmin nauttivat, koska he mieluummin menevät sinne missä alkoholi on. Jos suunnittelet menojasi ja sosiaalista elämääsi juomisen ympärille, on sinullä käsissäsi ongelma - tai vähintäänkin alkava ongelma.

2. Kuinka paljon juot?

Jos huomaat, että olet alkanut juomaan jatkuvasti enemmän, voi kyseessä olla ongelma. Olet myös saattanut alkaa tissuttelemaan kotonasi ilman mitään erikoisempaa syytä.

3. Päädytkö lopulta juomaan enemmän kuin oli tarkoitus?

Olit luvannut itsellesi juovasi vain yhden tai maksimissaan kaksi työpaikan illallisella. Lopulta kuitenkin päädyt naukkailemaan jälleen kerran enemmän. Sama pätee illanistujaisiin ystävien kanssa: vaikka piti mennä yksille, sinä olet aina se, joka menee kotiin umpipäissään.

Pohdi sitä, kuinka monta kertaa olet pettänyt lupaukset itsellesi juomisen vähentämisestä. Kysy itseltäsi: jos haluaisin nyt lopettaa juomisen kokonaan, pystyisinkö siihen?

4. Mikä on tarkoituksesi, kun juot? 

Jotkut meistä juovat sen vuoksi, että pitävät lempialkoholijuomansa mausta. Toiset puolestaan juovat, koska haluavat päästä alkoholin aiheuttamaan, rentoon olotilaan.

Oletko ottanut alkoholista vakituisen rentoutumiskeinon, jonka avulla tiedät pääseväsi työstressistä eroon? Jos tarvitset alkoholia selviytyäksesi päivästä, tai jos tunnet fyysistä himoa alkoholiin, on aika hakea apua.

5. Oletko tutustunut katumukseen ja syyllisyyteen kunnolla?

Mustia aukkoja, holtitonta ja räävitöntä käytöstä, epätoivottuja seksikumppaneita... Jos huomaat katuvasi suurinta osaa teoista, jotka teet alkoholin vaikutuksen alaisena, on aika ottaa katsaus omiin juomatapoihin. Olisikohan aika vähentää?

6. Unohdatko usein illan tapahtumat?

Jos kärsit jatkuvista mustista aukoista ja unohdat helposti edellisen illan tapahtumat, se kertoo jo karua faktaa siitä, että kärsit jonkinasteisesta ongelmasta.

7. Valehteletko siitä, kuinka paljon juot?

Jos vastasit kyllä, kielii se ongelmasta. Jos yrität saada muut ajattelemaan ettei sinulla ole ongelmaa, on sinulla ongelma.

8. Onko ystävä tai perheenjäsen ilmaissut huolestaan?

Äitisi, pomosi, poikaystäväsi, ystäväsi - nämä ihmiset tuntevat sinut läpikotaisin. Älä sivuuta heidän huolestuneita kommenttejaan. Tämä keskustelunaihe on molemmille arka ja pelottava, mutta mikäli joku uskaltaa kyseenalaistaa juomisesi, kuuntele häntä.

Lähde: Women's Health

Lue myös: Ulkomaalainen toimittaja teki hauskan havainnon Suomesta - 'Tämäkö on onnellisuutenne salaisuus?'

Lue myös: Alkoholi linkittyy vahvemmin syöpään kuin tiesimmekään - uusi tutkimus paljastaa

Kilpailut

Uusimmat