Kuva: Shutterstock

Venetsialaisia vietetään tänään ympäri Suomen - raketit pelottavat monia eläimiä

25.08.2018 17:15 - Rea Tallgren / rea.tallgren@bauermedia.fi

Venetsialaisten viettoon ehdotetaankin muitakin tapoja kuin rakettien ampumista.

Venetsialaisia eli niin sanottua huvilakauden loppumista juhlitaan tänään monin paikoin Suomessa. Venetsialaisia juhlitaan ampumalla raketteja pimenevässä syysillassa.

Raketteja saa tänään ampua seuraavien aluepelastuslaitosten alueella: Etelä-Pohjanmaan pelastuslaitos, Jokilaaksojen pelastuslaitos, Kanta-Hämeen pelastuslaitos, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitos, Pirkanmaan pelastuslaitos, Pohjanmaan pelastuslaitos, Päijät-Hämeen pelastuslaitos, Satakunnan pelastuslaitos ja Varsinais-Suomen aluepelastuslaitos. Yleinen käyttölupa on voimassa kello 18-02. 

Ilotulitteet ovat toki monesta kauniita, mutta esimerkiksi lemmikeille ja luonnoneläimille ne saattavat aiheuttaa suurta pelkoa. 

– Ilotulitteista lähtevä pauke, ujellus ja valonvälähdykset voivat ajaa monet eläimet paniikkiin ja vaaratilanteisiin. Esimerkiksi hädissään oleva koira voi riistäytyä taluttimesta ja paeta pitkiä matkoja. Pakokauhun vallassa koira voi eksyä, loukata itsensä ja aiheuttaa vaaraa liikenteelle. Myös saaliseläimiin lukeutuvat hevoset reagoivat yleensä voimakkaasti ympäristön ärsykkeisiin. Isoina eläiminä ne muodostavat paniikkiin joutuessaan vakavan hengenvaaran ihmisille ja muille eläimille, sanoo HESYn puheenjohtaja Hannele Luukkainen.

HESY onkin julkaissut tiedotteen, jossa se kertoo toivovansa, että kesäkauden päättäjäisiä juhlistettaisiin ilotulitteiden sijaan muilla valonlähteillä. Vaihtoehdoiksi HESY ehdottaa esimerkiksi laseresityksiä, lyhtyjä, nuotiota ja kokkoja.

HESYn mukaan eläinystävälliseen ratkaisuun on päädytty esimerkiksi Kokkolassa, jossa venetsialaisia juhlitaan lasershow´lla.

Lähde: HESY

Kilpailut

Uusimmat