Kuva: Shutterstock

Niko,21, on käyttänyt amfetamiinia 17-vuotiaasta asti: "Haaveilen peruselämästä"

24.01.2019 20:00 - Reija Saarinen

Niko toivoo, ettei hänen tarvitse palata vankilaan enää uudelleen.

Tällä kertaa Selli-sarjassa tutustutaan 21-vuotiaaseen Nikoon, joka sai ensimmäisen, lyhyen, tuomionsa huumeiden ja ryöstöjen vuoksi.

Vaikka vankilassa istuminen ei kivalta tunnukaan, on Niko vakaasti sitä mieltä, että teoista tulee kantaa vastuu.

Nikon kohdalla huumeet astuivat kuvaan jo nuorella iällä. 9-vuotiaasta saakka laitoksissa asunut nuorukainen tutustui jo 17-vuotiaana koviin huumeisiin. Sen jälkeen amfetamiini ja kannabis ovatkin olleet elämässä vahvasti mukana.

- Olen käyttänyt vuosien saatossa kaikenlaista. Pääasiassa amfetamiinia ja kannabista. Ennen söin myös lääkkeitä, mutta niistä olen päässyt eroon, Niko kertoo Selli-sarjan toimittajalle, Janica Saxelinille.

- Amfetamiinia olen käyttänyt 17-vuotiaasta saakka melkein päivittäin. Toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän.

Huumeiden sävyttämä elämä ajoi Nikon rikosten pariin. Päivät täyttyivätkin pääsääntöisesti huumeiden etsinnästä ja rahan hankinnasta, erilaisin, lähinnä laittomin keinoin.

- Tuli tehtyä kaikenlaista. Esimerkiksi ryöstöjä. Olihan se meininki ihan päätöntä.

- Jossain vaiheessa meni myös asunto alta. Suurin syy oli se, että pyysin asunnolleni porukkaa melko huolettomasti. Sitten homma levähti ihan käsiin. Asuntoon tuli paljon puolituttua porukkaa ja ajan mittaan asunto tuhoutui aika hyvin. Sitten tuli häätö. Nyt olen ollut 2016 vuoden toukokuussa asunnoton. Olen asunut kadulla sekä tuttavien luona.

Tulevaisuutta Niko ajattelee kuitenkin positiivisella mielellä. Suuri haave on, että tulevaisuus toisi mukanaan normaalia elämää, ilman rikoksia ja huumeita.

- Toivottavasti en tule tänne takaisin. Olen ajatellut mennä kokeilemaan kokkialaa, se kiinnostaa. Aikanaan koulu jäi kaman takia kesken, mutta nyt olisi tarkoitus hoitaa homma loppuun.

- Haaveilen sellaisesta peruselämästä. Että olisi ammatti ja sellaista. Olisi kiva, jos viiden vuoden päästä hallussa olisi kokin- tai jonkun muun alan tutkinto ja sitten olisi katto pään päällä. Sellaista normaalia elämää.

Millaista Nikon elämä oli nuoruudessa ja mitä hän ajattelee laitoksista? Sen saat selville, kun kuuntelet koko haastattelun alta.

Lataa RadioPlay ilmaiseksi täältä ja kuuntele kaikki ohjelman jaksot. 

Lue myös: Huumekaupan rahoittamisesta tuomittu Immu menneisyydestään: "En leiki puhdasta pulmusta"

Lue myös: Kolmen lapsen isä Jani istuu tuomiota murhasta: "Olen yrittänyt olla lapsille rehellinen"

Lue myös: Pude aloitti huumeidenkäytön 14-vuotiaana: "Yliannostus herättää hetkeksi"

Lue myös: Janne istuu elinkautista murhasta: "En tule koskaan vaatimaan uhrien omaisilta anteeksiantoa"

Kilpailut

Uusimmat