Kuva: Shutterstock

Jenny sai kammottavan puhelun lapsensa päiväkodista: "Vauvaani oli purtu ympäri kehoa"

30.01.2019 16:30 - Senni Loikala

Jyväskyläläisessä päiväkodissa tapahtui maanantaina järkyttävä tapaus, jossa kymmenkuista lasta purtiin useita kertoja. Varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Tarja Ahlqvisti pahoittelee tapahtunutta.

Jenny Linnan työpäivä sai ikävän käänteen, kun hänen lapsensa päiväkodista soitettiin. Linnan kymmenkuinen lapsi oli aloittanut päivähoidossa kunnallisessa varhaiskasvatusyksikössä hiljattain.

- Minulle kerrottiin, että lastani on purtu useita kertoja kasvoihin, selkään ja jalkoihin. Hoitajan kerrottiin olleen jonkinlaisen matkan päässä lapsestani ja kääntäneen selkänsä, ja sillä välin toinen lapsi oli purrut lastani.

Linna soitti heti miehelleen, joka pääsi hakemaan parin kuopuksen pois päiväkodista kesken hoitopäivän. Mies tuli lapsen kanssa Linnan työpaikalle, koska hän oli juuri lähdössä työmatkalle.

- Siinä vaiheessa, kun näin lapseni, tunsin itseni avuttomaksi. Jälki tapahtuneesta oli todella rumannäköistä.

Äidin mukaan lapseen oli jäänyt puremisesta jälkiä silmäkulman yläpuolelle, otsaan, poskipäähän, leuan alle ja nenään. Vanhempien järkytys syveni entisestään, kun he tutkivat lapsensa tarkemmin.

- Hänellä on selässä mustelmia ja kahdessa kohtaa näkyvät jäljet koko porukalustosta. Pepun ihossa on syvä verijälki ja reidessä mustelma, johon myös on jäänyt hampaiden jäljet.

Lääkäri tutki Linnan lapsen ja arvioi, ettei puremisjäljistä jää pysyviä arpia. Puremisjäljissä on tulehtumisriski, ja tarpeen tullen perheen tulisi hakeutua uudestaan vastaanotolle.

- Kysyin lääkäriltä, ovatko vastaavanlaiset tapaukset yleisiä hänen kokemuksensa mukaan. Hän vastasi onneksi kieltävästi.

Tapaus on järkyttänyt Linnaa ja muuttanut hänen suhtautumistaan kunnalliseen varhaiskasvatukseen.

- Olen luottanut, että vauvaani hoidetaan hyvin turvallisissa olosuhteissa. Tuntuu, että luottamukseni on murtunut.

- En ole voinut olla puolustamassa lastani tai tehdä mitään sen eteen, ettei näin pahasti olisi käynyt. Tuntuu kauhealta, että tällaista voi tapahtua.

Seuraavana päivänä Linna otti vapaapäivän töistä ja jäi lastensa kanssa kotiin. Linna kertoo tehneensä tapahtuneesta kirjallisen selvityspyynnön ja käyvänsä päiväkodin henkilökunnan kanssa tapahtumaa läpi.

- Tahdon, että tilanne selvitetään. Haluan kuulla tarkasti, mitä on tapahtunut ja saada siitä selvityksiä. Vasta tämän jälkeen voimme pohtia, voimmeko jatkaa lapsemme hoitoa kyseisessä paikassa vai hankimmeko toisen hoitopaikan.

Linnaa mietityttää, miksi puremisjälkiä on niin monta ympäri kehoa. Hän ihmettelee, miksei henkilökunta ole ehtinyt puuttua tapaukseen aiemmin.

- Ymmärtäisin, jos joku lapsi olisi ehtinyt puraisemaan yhden kerran. Totta kai päiväkodeissa sattuu ja tapahtuu, mutta tässä on jo käynyt todella pahasti.

Haasteet kunnallisen varhaiskasvatuksessa ovat mietityttäneet Linnaa jo aiemmin.

- Tapahtuneen kautta haasteet konkretisoituivat minulle.

- Olisi äärettömän tärkeää, ettei varhaiskasvatuksen resursseja vähennettäisi niin kauan, että joku lapsi kuolee hoitopäivän aikana. 

Lastensa hoitopaikan henkilökunnasta Linnalla ei ole huonoa sanottavaa.

- Siellä on hyviä hoitajia, jotka tekevät sydämellään töitä. Useiden kanssa meillä on synkannut hyvin.

- Tuntuu kauhealta, että jotain tällaista pääsee tapahtumaan.

Linna julkaisi tapahtuneesta maanantaina Facebookissa päivityksen, joka on levinnyt laajalle.

Jos päivitys ei näy, pääset katsomaan sen tästä.

Varhaiskasvatuksen palvelujohtaja: "Suhtaudumme tapahtuneeseen vakavasti"

Jyväskylän kaupungin varhaiskasvatuksen palvelujohtaja Tarja Ahlqvist vahvistaa puhelimessa, että jyväskyläläisessä päiväkodissa tapahtui maanantaina ikävä puremistapaus.

- On erittäin pahoiteltavaa, että tällaista on tapahtunut ja ymmärrämme perheiden tunteita tässä valitettavassa tilanteessa.

- Olemme todella pahoillamme tapahtuneesta. Suhtaudumme tapahtuneeseen vakavasti ja käsittelemme sitä ammattilaisten kanssa.

Ahlqvistin mukaan varhaiskasvatusyksikössä oli riittävästi henkilökuntaa tapahtuneen aikana.

- Minulle tiedotettiin heti, että lasten ja henkilöstön suhdeluku on ollut kunnossa tilanteen aikana.

Tapahtunutta käsitellään kyseisen varhaiskasvatusyksikön henkilökunnan kanssa.

- Henkilöstön kanssa käydään tilanne läpi hetki hetkeltä. Se kirkastaa tapahtumien kulkua ja sitä, miten tällaisia tilanteita voitaisiin ennaltaehkäistä.

- Tällaisten tilanteiden sattuessa kertaamme aina organisaatiomme ohjeita ja tarvittaessa päivitämme niitä.

Ahlqvist vakuuttaa, ettei lapsia oltu jätetty ilman valvontaa puremistapauksen sattuessa.

- Niin ei ole tapahtunut. Tämä on kerrottu perheelle myös. Tämäntyyppisistä tilanteista tehdään myös tarkka kirjallinen selvitys ja tapaturmailmoitus.

Puremistapauksia on yritetty ennaltaehkäistä kunnallisissa varhaiskasvatusyksiköissä jo aiemmin.

- Joskus pienten lasten ryhmissä esiintyy puremista. Lapsiryhmiin sovelletaan toimintamallia, jonka tarkoituksena on ennaltaehkäistä puremista ja vahvistaa sopivaa vuorovaikutusta.

Kaikkia haavereita ei pystytä kitkemään, sillä pieten lasten kanssa työskentelyssä on omat haasteensa.

- Vaikka aikuinen kääntäisi vain hetkeksi selkänsä tai menisi parin, kolmen metrin päähän, niin jo siinä hetkessä saattaa jotakin tapahtua, vaikka olisimme yrittäneet ennaltaehkäistä.

- Pieni lapsi on todella nopea eikä pysty kontrolloimaan täysin käyttäytymistään. Lapsi saattaa toimia hetken mielijohteesta todella vikkelästi.

Juttua muokattu: Klo 18.39

Linna kertoo Voice.fi:lle, että on myöhemmin iltapäivällä keskustellut tapauksesta päiväkodin kanssa. Linnan mukaan päiväkodista kerrottiin, että kyseessä on inhimillinen virhe, joka on johtunut hoitajien välisestä informaatiokatkoksesta.

Linna kertoo, että hoitaja oli poistunut leikkitilasta viemään vanhempaa lasta takaisin omaan ryhmäänsä, eikä tämä tieto ollut kulkeutunut toiselle hoitajalle. Tästä johtuen lapset olivat olleet hetken keskenään leikkihuoneessa, jolloin puremistilanne oli päässyt tapahtumaan.

- Päiväkodin puolesta oli vaikea arvioida sitä aikaa, mutta joitakin minuutteja lapset olivat olleet keskenään siinä huoneessa. Mutta ei ollut ollut henkilöstövajetta siellä, vaan on ollut kuulemma tarpeeksi aikuisia lapsia kohden, Linna kertoo.

Lue myös: Äiti, älä mene! Miten tukea eroahdistunutta lasta?

Lue myös: Päiväkodin tiukka varoitus vanhemmille leviää - jo yli 1,3 miljoonaa jakoa Facebookissa!

Lue myös: Päiväkotilasten suklaamunat varastettiin Helsingissä - Lauri näki surullisen tekstin ja reagoi

Kilpailut

Uusimmat