Kuva: Shutterstock

Malttia joululiikenteeseen! - 5 vinkkiä

13.12.2019 14:20 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Lähes jokainen meistä omaa jonkun huonon tavan liikenteessä, ja joulun liikenneruuhkassa ne saattavat korostua.

Oletko huomannut, että noudatat tiellä liikkuessasi tiettyjä rutiineja? Hamuiletko tylsän tutulla tieosuudella käteesi kännykkää ajon aikana? Oletko usein myöhässä joka paikasta ja otat sen vuoksi turhia riskejä myös liikenteessä?

Huonot ajotavat saattavat korostua etenkin silloin, kun on kiire ja muita tielläliikkujia runsaasti. Perinteisesti juhlapyhien aikaan, kuten jouluna ja juhannuksena, sekä meno- että paluuliikenteessä on liikenteessä runsaasti porukkaa, joka pitää ottaa huomioon.

Tällöin maltti on ennen kaikkea valttia. Turha hötkyily ja kanssakulkijoiden parjaaminen tai tarpeeton ohittelu eivät juurikaan nopeuta omaa perille pääsyä, sen sijaan se saattaa hidastaa tai jopa vaarantaa sekä omaa että muiden matkantekoa.

Kun jouluruuhkassa pinna on vaarassa palaa, kokeile näitä vinkkejä:

* Jos sinulla on tapana myöhästellä, lähde liikkeelle 5-10 minuuttia aikaisemmin. Muista, että oma viime hetkessä eläminen ei ole toisten syy. Päätä jo liikkeelle lähtiessä, että nyt liikutaan rauhallisesti ja yhteistyössä muiden kanssa. Turvallisuuden parantamisen lisäksi näytät hyvää esimerkkiä muille liikkujille.

* Älä lähde rattiin väsyneenä tai nälkäisenä.

* Vältä ajattelemasta, että kukaan haluaisi tahallaan hidastella tai viivyttää matkantekoasi.

* Jos jokin alkaa ärsyttää, keskity ärsyyntymistä aiheuttaneen asian sijasta hengittämiseen, muuta liikennettä kuitenkaan unohtamatta.

* Keskity omaan kulkemiseesi toisen tekemisen sijasta. Huomion siirto pois ärsytyksen aiheesta hälventää tunnekuohun nopeasti.

* Vältä liikkumista sellaisina vuorokauden aikoina ja niissä liikennetilanteissa, jotka jo ennalta koet stressaaviksi.

Tunnista haitalliset rutiinit

Jos myönsit omaavasi huonoja tapoja liikenteessä, et suinkaan ole yksin. Lähes kaksi viidestä Liikenneturvan kyselyyn* vastanneista kertoo omaavansa jonkin liikenteen turvallisuutta heikentävän tavan.

”Iso osa ihmisen päivittäisestä toiminnasta tapahtuu rutiininomaisesti ilman tietoista päätöksentekoa. Rutiinit ovat myös hyvä asia, sillä automaattivaihde vapauttaa kapasiteettia muuhun toimintaan. Jokaisella meistä on kuitenkin automaattisessa toistossa sekä hyviä että huonoja tapoja”, kertoo Liikenneturvan suunnittelija, psykologi Jyrki Kaistinen.

Omaa ajamistyyliä kannattaa silloin tällöin arvioida. Ajanko jatkuvasti lievää ylinopeutta? Tuleeko matkalla kuin matkalla näprättyä kännykkää? Ajaudunko jatkuvasti tilanteisiin, joissa koen tarvetta ohittaa?

"Jos tapoihinsa haluaa saada muutosta, alkaa prosessi tunnistamisesta. Kun tapa on tunnistettu, voi miettiä, miksi siinä tilanteessa toimii niin kuin toimii. Ajanko esimerkiksi jatkuvasti turhan korkealla tilannenopeudella, koska minulla on olevinaan koko ajan kiire? Jääkö turvaväli lyhyeksi, koska sitä ei koeta tarpeelliseksi?”, Kaistinen kysyy.

Liikenneturvan kyselyyn vastanneista yli puolet huonoja tapoja omassa liikennekäyttäytymisessään tunnistaneista kertoo onnistuneensa muuttamaan pinttyneitä tapojaan. Neljäsosa oli yrittänyt päästä tavasta eroon, mutta tulokset ovat olleet heikkoja. Joka kahdeksas oli harkinnut tavan muuttamista, muttei ollut lähtenyt toteuttamaan aiettaan.

”On hienoa, että näin moni haluaa tehdä turvallisia valintoja liikenteessä ja myös pyrkii aktiivisesti sihen. Muutos alkaa aina tunnistamisesta. Kun tietää, mikä käynnistää toiminnan  voi tehdä suunnitelman sen muutokselle”, Kaistinen muistuttaa.

Lisää asiaa ihmisten käyttäytymisestä liikenteessä kuulet Liikenneturvan ja Radio Novan Kaistapäät-podcastissa. Kaistapäinä toimivat Radio Novan juontajat Minna Kuukka ja Aki Linnanahde sekä psykologi Jyrki Kaistinen Liikenneturvasta. Kaikki kuusi jaksoa ovat kuunneltavissa RadioPlaystä.

*Liikenneturva selvitti suomalaisten tapoja liikenteessä kyselytutkimuksella touko-kesäkuun vaihteessa 2019. Tutkimuksen toteutti Liikenneturvan toimeksiannosta Kantar Oy ja siihen vastasi yhteensä 1082 vastaajaa, joista autoilevia oli 78 prosenttia.

Kilpailut

Uusimmat