Kuva: Shutterstock / Twitter

Somessa leviää eriskummallinen luutahaaste - jopa Nasa puuttui peliin

12.02.2020 18:45 - Iiro Myllymäki

Viraaliksi menneessä haasteessa väitetään, että luuta pysyy itsekseen pystyssä vain tiettynä päivänä vuodesta.

Erinäisissä somehaasteissa on plussaa, jos sen pystyy suorittamaan kotoa jo valmiiksi löytyvällä, arkipäiväisellä esineellä. Uutisoimme aiemmin somepalvelu TikTokissa levinneestä tuolihaasteesta, jonka väitettiin onnistuvan vain naisilta. Pääset lukemaan aiheesta lisää tästä linkistä.

Hiljattain sosiaalisessa mediassa on levinnyt puolestaan niin sanottu luutahaaste. Haaste otti tuulta alleen maanantaina 10. helmikuuta sen jälkeen, kun eräs Twitter-käyttäjä väitti Nasan kertoneen, että vain kyseisenä päivämääränä luudat pysyvät itsekseen pystyssä erityisen painovoimamuutoksen vuoksi. Todisteena tästä käyttäjä jakoi videon, jota on tämän jutun kirjoitushetkellä katsottu jo yli kahdeksan miljoonaa kertaa. Pääset katsomaan videon alta. Jos se ei näy alla, näet sen myös täältä.

Videon jälkeen moni muukin intoutui kokeilemaan luutahaastetta niin Twitterissä kuin TikTokissakin. Osa onnistui, osa ei.

Onko kyse todella painovoiman erityisestä muutoksesta, joka pätee vain yhtenä päivänä vuodessa? Nasa on nyt ottanut kantaa asiaan ja kertonut, että näin ei ole. Huffington Post kirjoittaa, että ei ole olemassa mitään merkkiä siitä, että Nasa olisi twiitannut mitään luudista ennen kuin haaste lähti leviämään. Nasa tuskin on siis koskaan väittänyt mitään luutiin vaikuttavasta erityispainovoimasta, toisin kuin haasteen käynnistänyt twiittaaja väittää.

Nasa jakoi Twitter-tilillään videon, jossa astronautti Alvin Drew ja tieteilijä Sarah Noble selittävät, että luutahaasteen pystyy suorittamaan minä tahansa päivänä ja että kyse on vain perusfysiikasta. Tämän videon pääset katsomaan alta. Jos se ei näy alla, klikkaa tästä.

Luudan pystyssä pysyminen selittyy sillä, että perusluudan painovoiman keskus on alhaalla, ja luudan harjakset ovat usein tarpeeksi leveitä, että ne kykenevät tukemaan luudan varsiosuutta.

Luutamyytti ei ole syntynyt tyhjästä. Se on variaatio vanhasta myytistä, jonka mukaan kananmunat pysyvät pystyssä vain kevätpäiväntasauksena ja syyspäiväntasauksena. Kananmunatkin kuitenkin pystyvät pysymään pystyssä minä päivänä tahansa.

Lue myös: Somessa leviää vaarallinen "murohaaste", nettikansa tuomitsi ilmiön: 'Voi johtaa kuolemaan'

Lue myös: Kummallinen somehaaste leviää - ihmiset levittävät suuria määriä hopeasampoota hiuksiinsa

Lähde: Huffington Post

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat