Kuva: AOP

Cannesin elokuvajuhlat lykkääntyivät - tapahtumapaikka päätettiin avata kodittomille

25.03.2020 15:15 - Roy Kokkonen

Cannesin elokuvajuhlien tilat avattiin kodittomille, jotka kärsivät Ranskaan määrätystä ulkonaliikkumiskiellosta.

Vuosi sitten tähän aikaan Ranskan Rivieralla sijaitsevan Cannesin Palais des Festivalsissa kävi kuhina. Tapahtumapaikkaa valmisteltiin Cannesin elokuvajuhlia varten. Festivaalin punaiset matot keräävät elokuvamaailman kuumimmat nimet vuosittain yhteen.

Tänä vuonna tunnelma on toinen. Toukokuun puoliväliin kaavailtu festivaali on siirretty loppukesään, ja punaisen maton ovat korvanneet kymmenet kenttäsängyt. Viime perjantaina juhlatilat avasivat ovensa kodittomille, kertoo uutistoimisto Reuters.

Koronaviruspandemia on ajanut kodittomat entistä ahtaammalle. Ranskassa on voimassa ulkonaliikkumiskielto. Se on luonut valtavan ongelman asunnottomille, joita maassa on arvioiden mukaan jopa 12 000.

- Joka yö täällä majoittuu 50-70 ihmistä, Cannesin kaupungin virkamies Dominique Aude-Lasset kertoo.

Ulko-ovella yöpyjiltä mitataan kuume. Kodittomille tarjotaan ruokasali, peseytymistilat ja oleskelutilat. Asunnottomat yöpyvät luolamaisessa ja matalakattoisessa salissa, jonka lattia on peitetty kolmeen riviin asetelluilla kenttäsängyillä.

Monilla kodittomilla on seuranaan koiria, joiden tarpeet on myös huomioitu. Tiloissa toimii neljä koiratarhaa, joissa lemmikit voivat majoittua.

Cannesin elokuvajuhlia on vietetty keskeytyksettä vuodesta 1946 lähtien. Elokuvafestivaali pidetään Cannesin rantakaupungissa Etelä-Ranskassa. Alkuvuosien jälkeen niiden ajankohta on vakiintunut toukokuulle. 

Cannesin pääpalkinto Kultainen palmu on yksi arvostetuimmista elokuva-alan tunnustuksista. Useat Aki Kaurismäen elokuvat ovat olleet Kultainen palmu -ehdokkaana. Kaurismäki on palkittu kahdesti elokuvafestivaalin muilla palkinnoilla.

Lue myös: Roiseja kaula-aukkoja ja korkeita halkioita - katso näyttävä pukukooste Cannesin elokuvajuhlilta

Lue myös: Viime vuoden huonoin elokuva on valittu - voittaja tuskin yllättää

Lähde: Reuters

Kilpailut

Uusimmat