Kuva: AOP

Beatlesin tunnetuksi tekemää katua uhkaa nimenmuutos - viittaako Penny Lane orjakauppiaaseen?

16.06.2020 23:15 - Roy Kokkonen

Penny Lanen väitetään saaneen nimensä 1700-luvulla vaikuttaneen orjakauppiaan mukaan. Kadun nimikyltti on joutunut ilkivallan kohteeksi.

Isossa-Britanniassa on herännyt kiivas keskustelu The Beatlesin kappaleelleen vuonna 1967 ikuistamasta Penny Lane -kadusta. Kadun väitetään saaneen nimensä 1700-luvulla vaikuttaneen orjakauppiaan James Pennyn mukaan.

Liverpoolissa sijaitsevan kadun nimikyltti on joutunut ilkivallan kohteeksi. Kyltissä lukeva "Penny" on tuhrittu mustaksi ja sen yläpuolelle on kirjoitettu "rasisti".

Väitteitä ei ole varmistettu todeksi, mutta kaupunki aikoo puuttua asiaan, mikäli niin käy ilmi.

- Jos katu on saanut nimensä suoraan James Pennyn mukaan, asiaan täytyy paneutua. Jotakin täytyy tapahtua, ja sanoisin, että kyseinen kyltti ja katu voidaan hyvinkin nimetä uudelleen, Liverpoolin pormestari Steve Rotherham kommentoi Sky Newsille.

Liverpoolin kansainvälinen orjuusmuseo ei ole kyennyt varmistamaan yhteyttä kadun ja orjakauppiaan välillä. Museon edustaja kommentoi BBC:lle, että asia vaatii lisätutkimuksia.

Paikallinen turistiopas Jackie Spencer kertoo, että hän on selvittänyt asiaa jo aiemmin.

- Sillä (kadulla) ei ole mitään tekemistä orjuuden kanssa. James Penny oli orjakauppias, mutta hänellä ei ollut mitään tekemistä Penny Lanen alueen kanssa, Spencer kommentoi.

Liverpool on merkittävä satamakaupunki Luoteis-Englannissa. Aikanaan se oli keskeisessä roolissa niin kutsutussa kolmiokaupassa, jossa Isosta-Britanniasta kuljetettiin teollisuustuotteita Afrikkaan, Afrikasta orjia Amerikkaan ja Amerikasta maataloustuotteita takaisin Eurooppaan.

Kadun nimeä kantava The Beatlesin kappale on Paul McCartneyn säveltämä laulu, joka kertoo miehen lapsuudenmuistoista Liverpoolissa. Penny Lane julkaistiin singlenä vuonna 1967 yhdessä Strawberry Fields Foreverin kanssa.

Kappaleesta on levytetty myös suomenkielinen versio, Rööperiin. Suomennoksen teki Juha Vainio, ja sen julkaisi ensimmäisen kerran Pepe WIllbergin luotsaama Jormas.

Kuuntele Penny Lane alta tai täältä:

Lue myös: Mick Jagger piikittelee Beatlesia: "Toinen bändi soittaa stadioneille edelleen ja toista ei ole"

Lue myös: The Beatlesin hajoaminen oli kova paikka Paul McCartneylle: "Mietin, tunsinko edes John Lennonia?"

Lähteet: BBC, Sky News, Variety

Kilpailut

Uusimmat