Kuva: AOP

Korona ei estä opiskelijoita juhlimasta - isoja tapahtumia peruttu, mutta bileitä pidetään silti

01.09.2020 19:15 - Roy Kokkonen

Uudet opiskelijat tutustuvat parhaillaan toisiinsa korkeakouluissa ympäri Suomen. Isoimmat opiskelijatapahtumat on peruttu, mutta pienempiä bileitä järjestetään edelleen.

Tuhannet uudet opiskelijat ovat aloittaneet opintonsa yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa ympäri maan. Lukuvuoden aloitukseen liittyy lukuisia perinteitä ja tapahtumia. Ensimmäiset viikot ovat tärkeitä sekä ryhmäytymiselle että uuteen paikkakuntaan tutustumiselle.

Syksyn koronarajoitukset ovat kuitenkin mutkistaneet tapahtumajärjestämistä. 

Muun muassa Suomen suurin opiskelijatapahtuma Hämeenkadun Appro peruttiin tältä syksyltä. Se oli määrä järjestää 15. lokakuuta. Viime vuonna tapahtuma keräsi ennätykselliset 11 000 opiskelijaa Tampereelle.

Massatapahtumat vaihtuneet pienryhmätapaamisiin

Vaikka tapahtumia saa järjestää erityisjärjestelyin, ovat isot opiskelijajärjestöt päätyneet peruuttamaan tai siirtämään tapahtumiaan.

Tampereen ylioppilaskunta on perunut kaikki yli 50 henkilön tapahtumat syyskuun loppuun asti. Helsingin yliopiston ylioppilaskunta puolestaan suosittaa kaikkiin sisätapahtumiin 50 henkilön rajoitusta. Se järjestää uusille opiskelijoille fuksiviikon etähaasteiden muodossa.

Myös Aalto-yliopiston ylioppilaskunta on perunut fyysiseen läsnäoloon perustuvat tapahtumansa tältä syksyltä. 

- Koska isot tapahtumat eivät ole mahdollisia, fokus on pienryhmätapaamisissa. Ainejärjestöt ovat siinä isossa roolissa, kertoo AYY:n hallituksen jäsen Christian Segercrantz.

Alkaneet opinnot toteutuvat pääasiassa etänä. Opiskelijat tapaavat toisiaan pienissä porukoissa ja ulkona.

- Eilen oli ensimmäinen päivä uusien opiskelijoiden orientaatioviikkoa. Se sisältää koulun puolelta perehdytystä opintoihin. Muilta osin orientaatioviikolla keskitytään opiskelukavereihin tutustumiseen. Tapaamiset järjestetään ulkona ja turvaväleistä huolehtien. Toivotaan siis hyvää säätä, Segercrantz sanoo.

Tampereen Särkän Märkä peruttiin - huvipuistossa juhlitaan silti toisessa tapahtumassa 

Tampereen Särkänniemellä oli määrä järjestää 10. syyskuuta opiskelijatapahtuma Särkän Märkä. Vapulta syksylle siirretty tapahtuma peruttiin lopullisesti tältä vuodelta jo elokuun alussa.

Kuitenkin tänään 1.9 huvipuistossa järjestetään samankaltainen tapahtuma, opiskelijoiden SyysFest. Loppuunmyytyyn festivaaliin odotetaan 2 400 kävijää.

- Tapahtuma toteutetaan niin, että koronarajoitukset otetaan huomioon ja turvaväleistä pidetään huolta, kertoo Opiskelijan Tampere ry:n toiminnanjohtaja Riku Kemppinen.

- Aikaisempina vuosina tapahtumassa on ollut esiintyjiä, mutta tältä vuodelta ne jäävät pois. Käytännössä se toteutetaan huvipuiston asiakastapahtumana. Siellähän on tänä kesänä ollut enimmillään 6 000 kävijää päivässä, Kemppinen toteaa.

Muitakin bileitä on runsaasti tarjolla.

Opiskelijatapahtumien lipunmyyntipalvelu kide.app -sivustolta näkee, että tällä viikolla järjestetään kymmeniä eri tapahtumia, kuten approja, sitsejä ja muita juhlia. Niiden takana ovat pääasiassa eri ainejärjestöt.

Lue myös: Kuinka vappua voi viettää kotona? Lue teekkareiden kolme vinkkiä onnistuneeseen etävappuun

Kilpailut

Uusimmat