Kuva: Shutterstock/Lunette

Kuinka puhua lapselle kuukautisista? Kolme asiaa, jotka on syytä ottaa huomioon

13.11.2020 16:15 - Henna Koste

Lune Groupin toimitusjohtaja perustaja Heli Kurjanen korostaa, että kuukautisista täytyy puhua myös poikien kanssa. Vasta silloin maailma muuttuu.

Kuinka puhua lapselle...

...kuolemasta

...erosta

...kuukautisista?

Näitä kysymyksiä googlaamme. Kuukautisista puhuminen on edelleen tabu, vaikka isoja askelia on otettu, tietää Lunette-kuukuppeja valmistavan Lune Groupin toimitusjohtaja ja perustaja Heli Kurjanen. Nykypäivän vanhempi tiedostaa, että kuukautista kuuluu puhua lapsen kanssa. Mutta miten?

- Olen vahvasti sitä mieltä, että asioista kannattaa puhua suoraan ja avoimesti niin pienestä asti, kun lapsi itse pikkuisenkin osoittaa kiinnostusta. Sukupuolella ei ole yhtään mitään merkitystä, Kurjanen sanoo.

Lunette tekee vahvasti koulutustyötä myös kehittyvillä markkinoilla. Suurin tarve on Itäisessä Afrikassa.

- Siellä kerrotaan yhtä lailla aina pojille ja miehille asioita, koska emme voi olettaa, että maailma muuttuu, jos puolet väestöstä jätetään keskustelusta ulkopuolelle, eikä heille kerrota mitään. Silloin on epärealistista odottaa, että ala- ja yläasteikäiset pojat eivät kiusaisi tyttöjä vaikka kuukautistahroista, koska he eivät ymmärrä, että niitä ei voi kontrolloida itse, Kurjanen sanoo.

Vältä karhunpalvelus

Kurjanen huomauttaa, että pienille lapsille asioista täytyy kertoa yksinkertaisesti.

- He eivät pysty ajattelemaan asiaa kovin moniulotteisesti. Pienet lapset saattavat pelästyä nähdessään verta, koska veri yhdistetään voimakkaaseen kipuun ja haavaan. Pieni lapsi voi ajatella, että onko äidillä joku huonosti. Sen parempi, mitä aikaisemmassa vaiheessa kertoo, että kyseessä on normaali osa elämää, tätä tapahtuu noin kerran kuukaudessa ja tämä on merkki, ettei esimerkiksi ole raskaana. Faktoihin perustuen, mutta ikä huomioiden, Kurjanen tähdentää.

Hän sanoo, että samat asiat pätevät seksiin ja raskauteen.

- Kamalin karhunpalvelus, mitä vanhemmat voivat mielestäni tehdä on se, että raskaudesta puhutaan, että on joku vauvaluukku, josta vauva menee. Niistä muotoutuu älyttömiä juttuja lapsen päässä, Kurjanen kuvailee.

Nuorena äidiksi tullut Kurjanen kertoo puhuneensa omille, nyt jo aikuisiksi varttuneille, lapsilleen asioista suoraan. Siitä on myös suloinen esimerkki.

- Olin puhunut kuukautisista heille normaalisti. Poikani kysyi noin neljävuotiaana, että ”milloin isosiskoni on niin vanha, että hän saa ihan oman kuukautiskupin?”. Se kertoi minusta positiivisesta suhtautumisesta: tämä on tällainen asia, joka tulee tapahtumaan, eikä sille voi mitään, Kurjanen muistelee.

Kolme tärppiä keskusteluun

1. Puhu kuukautisista yhtä lailla tytön kuin pojankin kanssa. Emme voi jättää puolta väestöstä keskustelun ja kasvatuksen ulkopuolelle. 

2. Aloita kuukautisista puhuminen heti, kun lapsi osoittaa vähääkään kiinnostusta. Huomioi lapsen ikätaso. Pienelle lapselle asiat kannattaa selittää yksinkertaisesti. 

3. Puhu kuitenkin suoraan ja avoimesti. Vältä kiertoilmaisuja ja tukeudu faktoihin. 

Heli Kurjanen on suomalaisen Lunette-kuukautiskupin kehittäjä. (kuva: Lunette)

Lue myös: Miksi kuukautiskivut ovat yllättäen normaalia voimakkaammat? Gynekologi vastaa

Suosittelemme

Kilpailut

Uusimmat