Kuva: AOP

Älä tule huijatuksi Facebookin kirppisryhmissä: "Pitäisi soittaa hälytyskelloja", varoittaa poliisi

12.11.2020 13:45 - Roy Kokkonen / roy.kokkonen@bauermedia.fi

Helsingin poliisilaitos varoittaa useista valeprofiilien tekemistä huijauksista, joita on tapahtunut syksyn aikana Facebookin kirpputoriryhmissä.

Helsingin poliisilaitos tiedottaa tutkivansa useita Facebookin kirpputoriryhmissä tehtyjä huijauksia. Valeprofiilien tekemissä huijauksissa hyödynnetään TNT Express ja Dundle -palveluja, joilla ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa.

Facebookissa tuotteita myyviin henkilöihin on otettu yhteyttä useimmiten Venäjälle tai muualle entisen Neuvostoliiton maihin viittaavista valeprofiileista. Valeprofiilit voi tunnistaa siitä, että niillä ei ole ollenkaan kavereita tai vain muutama kaveri hämäykseksi.

Profiilit ovat ottaneet myyjiin yhteyttä Google-kääntäjällä kirjoitettujen viestien avulla ja ehdottaneet kaupankäyntitavaksi TNT Express -palvelua. Yrityksellä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa.

- Huijarin mukaan palvelu toimii siten, että ostaja laittaa Facebookissa tuotetta myyvälle henkilölle rahan kyseisen palvelun kautta ja samalla kyseinen palvelu käy noutamassa tuotteen myyjältä ja toimittaa tuotteen ostajalle. Tämän onnistumiseksi tarvitsee kuitenkin maksaa “vakuutusmaksu”, kertoo rikoskomisario Hannu Kortelainen tiedotteessa.

- Epämääräinen Facebook-profiili ja vakuutusmaksu ovat asioita, joiden pitäisi soittaa hälytyskelloja, hän varoittaa.

Poliisin mukaan valeostaja lähettää tuotteen myyjälle linkin maksamista varten. Linkki kuitenkin ohjaa virtuaaliselle lahjakortteja myyvälle sivustolle www.dundle.com/fi/pcs. Yrityksellä ei ole mitään tekemistä huijausten kanssa.

Sen jälkeen huijari pyytää maksamaan verkkopankkitunnuksilla "vakuutusmaksuna" 100 tai 200 euroa. Sitten huijari pyytää myyjää lähettämään kuvakaappauksen maksamastaan lahjakortista todisteena.

Huijari siis saa myyjän ostamaan lahjakortin ja lähettämään sen käyttämiseen tarvittavan koodin itselleen.

Lue myös: Tunnetko retkietiketin? Poliisi ratsaa suositun luontokohteen lisääntyneen häiriökäytöksen takia

Lue myös: MTV: Posti varoittaa liikkeellä olevasta huijauksesta - viesteissä yksi erityisen katala piirre

Kilpailut

Uusimmat