Kuva: Fotolia

Tunnetko retkietiketin? Poliisi ratsaa suositun luontokohteen lisääntyneen häiriökäytöksen takia

14.10.2020 16:15 - Roy Kokkonen

Yöllinen metelöinti, roskaaminen ja laiton tulenteko ovat lisääntyneet Nuuksion kansallispuistossa. Retkietikettiä noudattamalla kaikki voivat nauttia luonnosta sovussa.

Häiriökäyttäytyminen on lisääntynyt luontokohteissa. Uudet retkeilijät löysivät kesällä muun muassa Nuuksion kansallispuistoon, jonka mukana seurasi lieveilmiöitä.

- Retkeilyinnostuksen harmit nousivat esiin heinäkuussa, jolloin kohdistimme valvontaa Nuuksioon lisääntyneiden häiriöiden vuoksi. Suurimmassa osassa tapauksia kyse oli yöllisestä metelöinnistä, roskaamisesta ja laittomasta tulenteosta. Palautetta tuli myös liikennemääristä ja virheellisestä pysäköinnistä, kertoo ylikomisario Jussi Päivänsalo Metsähallituksen tiedotteessa.

Rikosilmoituksiin häiriöt johtavat vain harvoin. Luonnolle tai muille retkeilijöille haitallisesta toiminnasta, kuten roskaamisesta tai laittomasta tulenteosta voidaan kuitenkin määrätä rikesakko.

Laittomasta tulenteosta voi seurata sakot. (kuva: Shutterstock)

Poliisi järjestää ratsian Nuuksion kansallispuistoon

Kaikilla ei ole luonnon kunnioitus ja muiden huomioiminen hallussa, vaikka suurin osa retkeilijöistä käyttäytyykin fiksusti. Sen takia poliisi järjestää lauantaina 17. lokakuuta Retkiratsiaksi nimetyn tempauksen Nuuksion kansallispuistossa yhdessä Metsähallituksen kanssa.

- Retkiratsian kautta halusimme yhdessä jalkautua maastoon opastamaan ja keskustelemaan retkietiketistä sekä mahdollisesti puuttumaan ylilyönteihin, sanoo Metsähallituksen erikoissuunnittelija Joel Heino.

Tunnetko retkietiketin?

Jotta kaikki voisivat nauttia luonnosta rauhassa ja sovussa, Metsähallitus on laatinut luontoon.fi -verkkosivuille ohjeet, kuinka retkikohteissa tulee käyttäytyä.

1. Kunnioita luontoa - älä muuta sitä. Pidä lemmikit kytkettyinä.

2. Suosi merkittyjä reittejä ja noudata eri liikkumistapoja koskevia sääntöjä. Tarkista retkikohteesi liikkumisrajoitusalueet ja -ajat.

3. Leiriydy vain sallituille paikoille. Älä tiskaa tai peseydy suoraan vesistössä. Noudata autiotupien sääntöjä.

4. Tee tulet vain sallituille paikoille, suosi retkikeitintä. Älä tee tulta metsä- tai ruohikkopalovaroituksen aikana.

5. Älä roskaa.

Lue myös: Moni retkeilijä tuntee iljettävän "surahduksen" - hirvikärpäsiä vastaan tepsii vain yksi keino

Lue myös: Muistathan jokamiehenoikeudet retkeillessä - kertaa oikeudet ennen retkelle lähtöä

Lue myös: Onko unelma-ammattisi käpyjen kerääjä? Nyt se on mahdollista - kävyistä maksetaan 1,20 litralta

Kilpailut

Uusimmat