Kuva: Shutterstock

'On ahdistavaa, kun miehet tuijottavat tai seuraavat': Turvattomuus on arkea myös suomalaisnaisille

16.03.2021 20:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Esko Eerikäinen nosti tärkeän aiheen esiin maanantaisessa Radio Novan päivälähetyksessään.

Viime päivinä suuri puheenaihe on ollut turvattomuus, etenkin yksin liikkuvien naisten kohdalla. Keskustelu lähti liikkeelle Britanniasta, jossa ystävänsä luota kotiin kävellyt Sarah Everard, 33, katosi jäljettömiin Lontoossa. Hänen ruumiinsa löytyi myöhemmin ja hänen murhastaan ja sieppauksestaan epäiltynä pidätettiin poliisina työskennellyt mies. Hänen lisäkseen pidätettynä on avunannosta syytetty nainen. 

Everardin kohtalo on saanut muun muassa sosiaalisessa mediassa aikaan vilkasta keskustelua naisten turvattomuudesta. Viikonlopun aikana monet suomalaisnaisetkin jakoivat esimerkkejä siitä, miten he toimivat, jos joutuvat kävelemään pimeällä yksin kotiin.

Puheenaiheeseen tarttui myös Radio Novan päivää juontava Esko Eerikäinen, joka saikin aiheen tiimoilta suuren määrän kertomuksia siitä, millaista turvattomuutta naiset tällä Suomessa kokevat. 

Muutaman Novan kuuntelijan tarinan pääset katsomaan alta. 

"Pimeällä kävellessä mielikuvitus rupeaa usein laukkaamaan. Edesmenneen sakemannini kanssa en koskaan pelännyt kävelyillä pimeälläkään. Olisi puolustanut minua, vaikka hengellään. Kun jouduimme koirasta luopumaan, oli kävelyt toisen koiran kanssa usein hieman pelottaviakin, kun mietti mitä tuollakin on, mutta nyt uuden sakemannin turvin voi taas kävellä turvallisin mielin ja rentoutua lenkeillä. Kyllä oman pään sisällä usein ne möröt piilee, mutta onhan sitä hyvä olla varuillaankin aina välillä."

"Aina kun olen yksin pimeällä ulkona, minulla on turvaton olo. En voi käyttää kuulokkeita, jotta kuulen mahdollisen hyökkääjän ja osaan varautua. On ahdistavaa, kun miehet tuijottavat, seuraavat tai hidastavat autoja kohdallani. Pienestä asti minulle on myös opetettu välttämään yksin liikkumista enkä ennen täysi-ikäisyyttä saanut mennä minnekään ilman luotettavaa kaveria. Miksi tytöt opetetaan varomaan miehiä, mutta poikia ei opeteta kunnioittamaan naisia?"

"Pelkään usein raitiovaunuissa, koska siellä on aina joku "örisijä", joka huutelee ja käyttäytyy aggressiivisesti. Kuljettaja ei puutu koskaan, koska istuu kopissaan. Vartijoitakaan ei näy."

"Olin aika nuori tyttönen, kun olin hiihtämässä iltamyöhällä paikkakuntani hiihtoradalla lähiöalueella. Yhtäkkiä aloin aavistaa, että nyt ei ole kaikki hyvin. Silloin havaitsin, että perässäni aika kaukana oli hiihtävä mies. Minä vain aavistelin, että hänellä on pahat mielessä. Hiihdin hulluina miestä pakoon ja pääsin urheilukentälle ja sieltä äkkiä kotiin."

"Olen kasvanut paikkakunnalla, missä ei tarvitse pelätä. Tämän takia olen välillä myös tyhmän rohkea, koska luotan siihen turvallisuuteen. Esimerkiksi Pariisin opiskelijavaihtoon päästessä kävelin yksin myöhään kadulla. Seuraavan viikon infotilaisuudessa tästä varoitettiin ensimmäisenä, että koskaan ei saa kulkea yksin ilta-aikaan/pimeällä, varsinkaan naiset. Vasta tuolloin tajusin, kuinka tyhmä olin ollut ja mitä olisi voinut käydä."    

Katson paljon taakseni, kun kävelen ulkona illalla. En mielelläni edes liiku pimeällä kävellen. Ja tähän on syynä muutama kokemus lapsuudesta/nuoruudesta. Kokemukseni ovat saaneet minut säikyksi pimeällä. Nykyisin saatan kulkea lyhyenkin matkan taksilla, jos en ole omalla autolla liikenteessä."

"Iltaisin ulkoillessa koirien kanssa puhun aina puhelimeen. Tapa sai alkunsa, kun kerran joku epäilyttävä tyyppi käveli takanani melko pitkään."

"Mietin iltaisin paljon sitä, mistä on turvallisin kulkea. Saman olen opettanut omille tyttärilleni."

Pätkän päivän lähetyksestä pääset kuuntelemaan alta. 

(kuva: Mikko Räsänen)

Lue myös: Sinulle, joka pidit asetta ohimollani: "Tekosi takia tunnen edelleen turvattomuutta"

Kilpailut

Uusimmat