Kuva: Shutterstock

Elvyttämään pysähtynyt huusi apua, kukaan ei tullut - poliisin julkaisema kirjoitus puhuttelee

13.04.2021 20:45 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Itä-Suomen poliisilaitoksen jakama kirjoitus leviää parhaillaan Facebookissa.

Itä-Suomen poliisilaitos julkaisi Facebook-sivuillaan kirjoituksen, joka nostaa esiin monenlaisia tunteita. Julkaisussa kerrotaan tarina henkilöstä, joka pyysi apua elvytystilanteeseen. Kukaan ei kuitenkaan pysähtynyt auttamaan. 

"Apua! Näin huusi eräs ihminen, kun elvytti sairaskohtauksen saanutta vastaantulijaa yleisellä paikalla. Elvyttäessään hän näki, kuinka ohi kulki joitakin ihmisiä, jotka kuulivat kyllä avun huudot, mutta jatkoivat silti kulkuaan auttamatta.

Kello on kahdeksan aamulla ja elvytystä jatkaa tämä apua huutava ihminen. Sairauskohtaus on sattunut kerrostalon pihassa. Taatusti joku kuulee avunhuudot, taatusti apua on saatavilla, kun vain joku pysähtyisi tai tulisi ulos asunnostaan katsomaan mikä on hätänä," kirjoituksessa todetaan.

Kirjoituksen mukaan elvytyksen aloittanut henkilö jatkoi elvytystä niin pitkään, että ensihoitoyksikkö saapui paikalle ja jatkoi sairauskohtauksen saaneen auttamista. 

Kirjoituksessa muistutetaan ensiaputaitojen tärkeydestä. Samalla siinä kehotetaan miettimään myös muita tapoja auttaa, mikäli itse elvytys pelottaa.

"Jos pelottaa se, ettei osaa antaa elvytystä, niin tapahtumapaikalla voi auttaa monella tavalla. Voi esimerkiksi pitää uhria lämpimänä, hälyttää apua tai vaikka olla vaan elvyttäjän kaverina, koska saattaa olla aika todella pelottava tilanne silläkin, joka ensimmäistä kertaa elämässään evlyttää."

Tunteikas julkaisu on lähtenyt leviämään hurjaa vauhtia Facebookissa. Se on myös kerännyt runsaasti kommentteja.

"On melko tavanomaista, että ihmiset vain kävelevät ohitse. Se tuntuu valitettavasti olevan enemmänkin sääntö kuin poikkeus, varsinkin suuremmissa kaupungeissa."

"Yritetään muistaa itse olla niitä auttajia ja avunhuutoihin vastaavia. "

"Kannattaa päivittää omat ensiaputaidot, voihan sitä joutua omaa läheistääkin auttamaan arvaamatta ennen ammattiavun saamista."

Julkaisun sekä kaikki sen keräämät kommentit näet alta. Jos se ei jostain syystä näy, pääset katsomaan sen myös täältä

Lue myös: Ensiavussa työskentelevä lääkäri jakoi herättelevän listan työstään : "Me teemme parhaamme"

Kilpailut

Uusimmat