Kuva: Samuli Vienola

Janne rakastaa vappua ja tuhlaa siihen satoja euroja: "Bileet, joihin kaikki pääsee mukaan"

30.04.2021 11:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Basson aamujuontaja Janne Lehmosen vappuinnostus sai alkunsa jo lapsuudessa.

Basson aamujuontaja Janne Lehmonen on mies, joka rakastaa vappua. Vuoden parasta juhlaa hän odottaa vuodesta toiseen suunnattomalla innolla ja vapun ilosanomalta eivät välty myöskään Lehmosen perhe, ystävät tai työtoverit. 

Innostus vappua kohtaan sai alkunsa Lehmosen mukaan jo ala-asteella. 

-  Siihen aikaan Helsingin kauppatorilla järjestettiin aina vapputori, jossa myytiin kaikkea superkrääsää serpentiinispraysta pieniin paukkupommeihin ja koiranpaskasprayhin. Sinne kinuttiin päästä serkun kanssa jo monta päivää ennen vappua! Krääsän lisäksi juhlassa viehätti aina ihmisten positiivisuus. Kaikki taputtavat, kun Manta saa lakin, aikuiset juhlivat avoimesti kaupungilla ja hyvää ruokaa syödään useamman päivän ajan, Lehmonen kertoo Voice.fi:n haastattelussa.

Uusi, suurempi vaihde vappuinnostuksen kanssa lyötiin kuitenkin päälle teini-iässä. Tuolloin keskustassa ja puistoissa vietetyistä vappujuhlista tuli vuoden kohokohta. 

- Kun olin teini, viikonloppujen kovin juttu oli kotibileet. Bileisiin halusivat käytännössä aina kaikki, mutta eihän se ollut kerrostaloasunnoissa mahdollista. Vappuna kaikki tapahtui aina ulkona ja siksi ei koskaan tarvinnut sanoa kenellekään ei. Siitä lähti iso rakkauteni vappua kohtaan. Oli hienoa, että kaikki pääsi mukaan.

Koristeisiin on Lehmosen mukaan palanut enimmillään noin 300 euroa. Esimerkiksi hääbudjettiin verrattuna summa ei kuulosta kovinkaan suurelta, mutta on hyvä muistaa, että vappukoristeita saa yllättävän edullisesti.

Esimerkki Lehmosen vappukoristeista. (kuva: Janne Lehmonen)

- Serpentiiniä saa 3 rullaa eurolla ja 15 kappaleen ilmapallopaketti maksaa sellaisen 2,5 euroa. Eli kyllä tuollaisella summalla jo melkoisen koristelun saa aikaan. Muistan elävästi, kun vuonna 2015 koristeita ostaessani, kassajonossa takanani oleva nainen huokaisi ehkä hieman kateellisen kuuloisena: taitaa olla karnevaalit tulossa. Hänellä itsellään oli kädessä kaksi pakettia serpentiiniä, Lehmonen muistelee. 

Koristeiden lisäksi Lehmonen panostaa tietenkin myös ruokaan ja juomaan. Ja vaikka useimmiten illanistujaisissa saattaisikin kurkusta kaatua alas se halvin olut, vappuna ei säästellä. 

- Vappuna kesän kaikki juomauutuudet on tullut tarjolle kauppoihin ja on aika valita uusi ”epävirallinen kesäjuoma”. Kassi sisältääkin yleensä aikamoisen maistelumenun. Minulla on tapana hamstrata sitä tavaraa yleensä niin paljon, että jos jollain loppuu juomat kesken, niin minä pystyy auttamaan, vaikka koko yön. Baariin olen mennyt vain ultimaattisissa hätätapauksissa, eli usein sillon, jos jengi alkaa olla ihan jäässä kahdelta yöllä Tähtitorninmäellä!

Suurin summa, jonka Lehmonen on koristeisiin ja juomiin yhtenä vappuna kuluttanut, on 600 euroa. 

- Tuona vappuna sää oli aivan kamala ja pidettiin koko illan bileet kämppisteni kanssa meidän asunnossa. Vaikka oltiin sisätiloissa, elettiin kaikki mukaan -meiningillä. Laskujen mukaan 68 neliön asunnossa oli parhaimmillaan 110 vierasta. Siinä oli vaatehuoneet ja parveke aktiivisesti käytössä. 

- Asuttiin tuolloin kaupungin vuokrakämpässä Pasilassa. Siinä talossa meno oli muutenkin aika erikoista. Tuona iltana sekä seinänaapuri että alakerran naapuri tulivat valittamaan, mutta molemmat suostuivat olemaan soittamatta poliiseille, kun annettiin niille pullot viiniä.

Vappubileiden odotus käynnistyy Lehmosen osalta vappuaattona klo 12 etkojen merkeissä. Mutta vaikka vappu onkin miehelle juhlista rakkain, varsinaisia muita perinteitä löytyy kuitenkin vähän. 

- Ainoaksi perinteeksi meillä on viime vuosien aikana ollut muodostumassa sanonta: "Dumarila eka, dumaril vika". Se symboloi sitä, että jos me ollaan vappuna ne viimeiset ihmiset Tuomiokirkon portailla, on me juhlittu pidempään kuin kukaan muu. Tosin tämä ei välttämättä vaadi paljoa, sillä esimerkiksi vuonna 2019 oltiin vappupäivänä noilla portailla ainoat jo klo 18.30.

Ei liene yllätys, että koronapandemia on vaikuttanut Lehmosen vappujuhlintaan sekä vuonna 2020 että vuonna 2021. Kokoontumisrajoitukset pakottivat Lehmosen vetämään selkeät rajat kutsuttavien kohdalle.

- Viime vuoden vappu aiheutti todella paljon stressiä, sillä viestien ja kyselyiden määrä ei vähentynyt normaalista, mutta oli siitä huolimatta pakko tehdä selkeä rajaus muutamaan tyyppiin. Heidän kanssaan sitten juhlittiin vappua sisätiloissa. Se, että koittaa valita viisi tärkeintä tyyppiä, joiden kanssa haluaa vappua viettää, on kamalaa. Tuli olo, että olen hylännyt ystäväni. 

- Tänä vuonna toivon todella paljon, että voisi olla ulkona. Korona toki rajoittaa meininkiä, mutta toivon, että turvavälit huomioiden voisin tänä vuonna nähdä puistossa paljon ystäviä. 

Lue myös: Kuinka vappua vietetään Helsingissä tänä vuonna? Manta lakitettiin etuajassa jo tänään

Basso ja Voice.fi ovat osa Bauer Mediaa. 

Kilpailut

Uusimmat