Kuva: Shutterstock

MTV: Entinen huumeidenkäyttäjä Jonttu auttaa nyt muita: 'Ystäviäni on asunnottomina ja käyttäjinä'

10.05.2021 17:15 - Reija Saarinen / reija.saarinen@bauermedia.fi

Huudikoutsit kiertävät Helsingin metroasemilla tarjoamassa apua.

MTV:n haastattelema Jonttu on entinen huumeidenkäyttäjä, joka auttaa nyt muita. Jonttu on mukana hiljattain käynnistyneessä huudikoutsi-hankkeessa, jonka tarkoitus on tarjota asunnottomille ja päihderiippuvaisille matalankynnyksen apua. 

Hankkeen nettisivujen mukaan tarkoituksena on myös lisätä viihtyisyyttä ja turvallisuutta metroasemien läheisyydessä.

Helsingin metroasemia kiertävillä huudikoutseilla on mukanaan muun muassa ruokaa, maskeja ja herkkuja, joita he voivat jakaa tapaamilleen ihmisille.

- Moni on iloinen, että me jaetaan sitä purtavaa ja muuta. Suurin osa ei ole syönyt koko päivänä mitään, kun heidät kohtaamme, Jonttu kertoo MTV:lle. 

Jontulle itselleen mukaan lähteminen oli todella tärkeää, sillä hän itse muistaa miten vaikeaa esimerkiksi Kelan kanssa asioiminen huumekoukussa olevalle oli. 

- Olen itse pyörinyt näillä asemilla ja käyttänyt täällä huumeita. Tiedän, millaista se elämä on siinä maailmassa. Sain silloin aika yksin soitella virastoihin. Se on hirveän rankkaa, kun on subutex-koukku ja käytät amfetamiinia siihen päälle, että jaksat toimia. Eli käytät päivittäin huumeita, jotta pystyt olemaan normaali. 

Jonttu kohtaa päivittäin myös lukuisia tuttuja kasvoja. 

- Mulla on ystäviä edelleen asunnottomina ja käyttäjinä. Kyllä se herättää surun tunnetta, mutta toisaalta myös iloa, kun pääsee auttamaan. 

Katsauksen Jontun päivään sekä hänen koko haastattelunsa pääset katsomaan alta. 

Lue myös: 20 vuoden huumehelvetistä selviytynyt Riikka auttaa nyt muita ja kertoo, millaista on olla koditon

Lue myös: Riina,16, : "Huumeiden hankkiminen netin kautta on helpompaa kuin vaatteiden tilaaminen"

Kilpailut

Uusimmat