Kuva: Shutterstock

Joko olet maistanut donpuria, dumplingeja ja Som Tamia? 5 trendikästä pikaruokaa kaukomailta

25.05.2021 13:10 - Katja Nygård / katja.nygard@bauermedia.fi

Nopeasti saatavilla olevan ruuan ei tarvitse olla tylsää tai epäterveellistä. Trendikkäät kulhot, nyytit ja kasvispyörykät ovat pikaruokaa parhaimmillaan: helppoa, nopeaa ja terveellistä.

Donpuri

Trendikäs kulhoruoka japanilaisittain, jonka pohjana toimii riisi sekä kasvikset. Lisukkeeksi valitaan yleensä joko haudutettua kanaa, lihaa tai kalaa.

Pohjalla oleva riisi maustuu päälle laitettavilla täytteillä sekä haudutusliemenä toimineella tai erikseen tehtävällä kastikkeella, joka tyypillisesti koostuu soijalla ja mirinillä maustetusta dashi-liemestä. 

(kuva: Shutterstock)

Poke Bowl

Kuten monen muunkin kulhoruuan, niin myös hawaijilaisen poke bowlin pääraaka-aineena toimii riisi. Myös yhtäläisyyksiä sushin kanssa löytyy runsaasti.

Lisukkeiksi kelpaa esimerkiksi tuore kala (kuten lohi) sekä kasvikset (esim. kurkku, porkkana ja avokado).

(kuva: Shutterstock)

Dumplingit

Aasialaiset nyytit, joissa on ohut taikinakuori ja täytteenä hienoksi massaksi jauhettua lihaa, kanaa, kasviksia, sieniä tai äyriäisiä. Nyyttien yleisnimitys on dumpling, mutta tarkemmin niiden muodot ja nimet vaihtelevat eri maanosien, maiden ja kokkien mukaan.

Dumplingit voidaan kypsentää joko keittämällä, höyryttämällä ja paistamalla tai näiden yhdistelmillä.

(kuva: Shutterstock)

Ramen

Keittomainen nuudeliruoka, joka on monivaiheinen, mutta helppo tehdä. Ramen on suosittua pikaruokaa Japanissa.

Ruoasta on olemassa useita eri versioita, sillä sen valmistamiseen voidaan käyttää useita eri raaka-aineita, kuten lihaa, tofua tai merilevää.

Ainekset kasataan kulhon pohjalle ja päälle kaadetaan kuuma, vahvasti maustettu liemi. Ruoka syödään yleensä lusikalla tai puikoilla sekä ryystämällä loppuliemi kulhon reunasta.

(kuva: Citycenter)

Falafel

Härkäpavuista tai kikherneistä valmistettu kasvispyörykkä on suosittu monissa Lähi-idän maissa. Pikaruokana se on nostanut suosiotaan myös Suomessa, etenkin kasvisyöjien keskuudessa.

Falafelit maustetaan yleensä runsaasti, mutta ei kovin tulisesti, ja uppopaistetaan pinnaltaan rapeiksi. Tyypillisesti falafelit tarjoillaan pitaleivän ja erilaisten kasvislisukkeiden sekä kastikkeen kera tai ranskalaisten perunoiden seurana.

(kuva: Shutterstock)

Som Tam

Thaimaalainen papaijasalaatti, joka on yhdistelmä erilaisia makuvivahteita, kuten tulista, makeaa ja hapanta. Salaatti toimii mainiona lisukkeena esimerkiksi kanalle ja tahmealle riisille.

Alkuperäinen Som Tam valmistetaan raa’asta, vihreästä papaijasta, joka antaa ruualle sen kirpeän vivahteen.

(kuva: Shutterstock)

Kilpailut

Uusimmat