Kuva: AOP

Joka neljäs autoilija tekee vilkun käytössä yleisen virheen - myös pyöräilijöillä paljon petrattavaa

28.10.2021 16:15 - Roy Kokkonen

Joka neljäs autoilija ei näytä suuntamerkkiä poistuessaan kiertoliittymästä, kertoo Liikenneturva. Myös pyöräilijöitä koskee velvollisuus näyttää suuntamerkkiä. Niin tekee kuitenkin vain joka kymmenes.

Autoilijoilla riittää petrattavaa suuntavilkun käytössä erityisesti liikenneympyrästä poistuttaessa. Liikenneturvan mukaan vain kolme neljästä vilkuttaa ympyrästä poistuessaan.

– Liikenneympyrässä vilkun käyttö on ollut vuodesta toiseen heikompaa kuin risteyksessä käännyttäessä. Liikenneympyrä ei tilanteena poikkea mitenkään muista risteyksistä: aikeesta muuttaa ajosuuntaa kerrotaan muille näyttämällä vilkkua, toteaa Liikenneturvan yhteyspäällikkö Marko Nieminen tiedotteessa.

Liikenneturvan vuosittaisessa seurantatutkimuksessa huomattiin, että 15 prosenttia autoilijoista ei käytä vilkkua risteyksessä kääntyessään ja jopa 25 prosentti poistuu liikenneympyrästä ilman vilkkua.

Nieminen muistuttaa, että vilkku on olennainen osa viestintää tien päällä. Autoilijan on näytettävä suuntamerkkiä käännyttäessä, vaihdettaessa kaistaa, lähdettäessä liikkeelle tien reunasta, poistuttaessa liikenneympyrästä ja muuten siirryttäessä sivusuunnassa.

– Suuntamerkillä kerrotaan muille liikkujille omista aikeista ja annetaan näin toisille aikaa ja tilaa toimia. Se voi säästää myös turhilta jarrutteluilta sekä vaaratilanteilta. Suuntamerkki tulee antaa hyvissä ajoin ja suuntamerkkiä tulee näyttää koko kääntymisen ajan. Näin lisätään ennakoitavuutta ja liikenteen sujuvuutta, hän jatkaa.

Myös pyöräilijöiden täytyy muistaa näyttää suuntamerkkiä. (kuva: Shutterstock)

Koskee myös pyöräilijöitä

Samat säännöt koskevat myös pyöräilijöitä. Myös pyörä on ajoneuvo, joten pyöräilijänkin on näytettävä suuntamerkkiä kääntyessään. Liikenneturvan viime kevään kyselyssä 86 prosenttia vastanneista tiesi asiasta.

Se ei kuitenkaan ole näkynyt pyöräilijöiden liikennekäyttäytymisessä suoraan.

Vain reilu kymmenesosa pyöräilijöistä näyttää kääntyessään suuntamerkkiä, selviää Liikenneturvan tutkimuksesta.

– Pyöräilijöidenkin olisi hyvä viestiä enemmän omista aikeista muille liikkujille, ja suuntamerkin näyttäminen on yksi helppo tapa tehdä tämä. Pyöräilijänä suuntamerkin voi näyttää kädellä tai sitten voi käyttää kypärään tai polkupyörään asennettavia vilkkuja, kertoo Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa.

Näin seurannat toteutettiin

Liikenneturvan seurannoissa havainnoidaan, käyttikö kuljettaja suuntamerkkiä kääntyessään vai ei. Kuljettajan tulkitaan antaneen suuntamerkin, vaikka se ei tapahtuisikaan hyvissä ajoin ennen kääntymistä. Suuntamerkin antamisen on kuitenkin tapahduttava käännyttäessä, eikä esimerkiksi kääntymistä edeltävän kaistanvaihdon yhteydessä. Havaintoja tehtiin vuonna 2021 yhteensä 8696 ajoneuvosta risteyksessä ja 7672 ajoneuvosta liikenneympyrässä.

Liikenneturva tarkkaili vuonna 2021 myös pyöräilijöiden suuntamerkin näyttämistä. Kääntyviä pyöräilijöitä oli yhteensä 3292.

Liikenneturva kysyi tietämystä suuntamerkin käytöstä keväällä 2021. Kantar TNS Oy:n toteuttamaan kyselyyn vastasi yhteensä 1092 henkilöä, joista autoilevia oli 82 prosenttia.

Lue myös: Musta jää vaanii jälleen, tunnista vaaranpaikat: 'Miten liukas keli voi joka vuosi yllättää?'

Lue myös: Vältä hengenvaarallinen vesiliirto - kolme seikkaa vaikuttavat riskiin, muistuttaa asiantuntija

Lue myös: Monelta autoilijalta ovat perustaidot hukassa - asiat, jotka tulisi osata ennen kuin hyppää rattiin

Kilpailut

Uusimmat