Kuva: Shutterstock

Monelta autoilijalta ovat perustaidot hukassa - asiat, jotka tulisi osata ennen kuin hyppää rattiin

29.05.2021 16:15 - Roy Kokkonen

Autoilijan on syytä tuntea menopelinsä. Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo perustaidoista, jotka jokaisella olisi hyvä olla hallussa.

Autoiluun kuuluu monia perustaitoja, jotka eivät liity pelkästään itse ajosuoritukseen. On esimerkiksi hyvä tietää, miten auto kuormataan turvallisesti, kuinka rengaspaineet tarkastetaan ja säädetään, kuinka öljy sekä muut nesteet tarkastetaan ja mitä tehdä, jos auton kauko-ohjainavain sanoo sopimuksensa irti.

Autoliiton koulutuspäällikkö Teppo Vesalainen kertoo, että suomalaisten autoilijoiden perustaidot ovat vaihtelevalla tasolla.

– On harrastuneita autoilijoita, jotka pitävät erinomaista huolta autoistaan ja tuntevat ne erinomaisesti. Toisaalta on myös niitä, jotka eivät huolehdi autostaan tai tunne sen toimintoja ollenkaan. Ja sitten jotain siltä väliltä, Vesalainen kertoo Voice.fi:lle.

Vesalaisen mukaan erityisesti avainten kanssa on paljon ongelmia.

– Ei osata toimia tilanteessa, kun kauko-ohjain- tai niin sanottu keyless-avain ei yllättäen toimikaan. Olennaista olisi vaihtaa avaimen paristot säännöllisesti ja opetella opetella käyttöohjekirjan avulla, kuinka ovet saa auki ns. hätäavauksella.

Myös polttimoiden vaihdosta tulee paljon kyselyjä Autoliittoon.

– Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää, että jos ei käyttöohjekirjan ohjeiden avulla onnistu polttimoa vaihtamaan, ei sitä kannata itse yrittää, vaan kääntyä suosiolla asiantuntevan korjaamon puoleen.

Auton käyttöohjekirjasta löytyy selitykset eri merkkivaloille. Kuvassa palaa keltaisena moottorin vikavalo. (kuva: Shutterstock)

Ratkaisu moneen ongelmaan löytyy auton käyttöohjekirjasta, jonka Vesalainen kannustaa lukemaan huolella. Sieltä löytyy apu myös, jos kojelaudassa syttyy palamaan tuntematon varoitusvalo. Tarvittaessa voi turvautua myös automerkin tai maahantuojan palvelulinjaan, jos käyttöohjekirjaa ei ole saatavilla.

– Lähtökohtaisesti käyttöohjekirja kannattaisi aina lukea etukäteen ja palata siihen sitten ongelmatilanteissa. Sieltä löytyy ratkaisu yllättävän moneen asiaan ja ongelmaan.

Vesalainen listasi Voice.fi:n pyynnöstä asiat, jotka jokaisen autoilijan olisi hyvä taitaa, jotta turhilta yllätyksiltä välttyisi liikenteessä. Listaukseen pääset tutustumaan seuraavalta sivulta:

Kilpailut

Uusimmat