Kuva: Shutterstock

Seksuaalinen hyväksikäyttö virtuaalisesti on yleistynyt - "Syntynyt uusia tapoja satuttaa"

23.02.2022 18:15 - Riia Frost

Yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin tekemän tutkimuksen mukaan kolmasosa alle 35-vuotiaista naisista sanoo joutuneensa virtuaalisen seksuaalisen häirinnän kohteeksi.

Seksuaalinen ahdistelu internetissä ja online-peleissä on vaivannut monia ihmisiä lukuisten vuosien ajan. Asia nousi jälleen kovasti otsikoihin, kun brittinainen kertoi joutuneensa joukkoraiskatuksi Facebookin luomassa Horizon Worlds -nettipelissä. Nainen kertoo neljän avatar-mieshahmon raiskanneen hänet huutaen samalla säädytöntä pilkkaa.

- Se oli surrealistista. Se oli painajainen, kertoo varapuheenjohtaja Nina Jane Patel teknologiayritys Kabuni Venturesista.

Virtuaaliraiskaus-käsite on ollut olemassa pitkään ja siitä on keskusteltu jo vuosikymmeniä. Vuonna 1993 Julian Dibbel kirjoitti esseen Raiskaus kyberavaruudessa, joka kuvaili hänen joutumistaan seksuaalisen hyväksikäytön uhriksi virtuaalisessa yhteisössä.

Belgiassa vuonna 2007 poliisi tutki naisen kokemaa virtuaaliraiskausta Second Life -virtuaalimaailmassa. Vuonna 2018 Yhdysvaltojen North Carolinassa 7-vuotiaan lapsen äiti kertoi tyttärensä pelihahmon joutuneen joukkoraiskatuksi Roblox-verkkopelissä.

Yhdysvaltalaisen Pew Research Centerin tutkimuksen mukaan kolmasosa alle 35-vuotiaista naisista sanoo joutuneensa virtuaalisen seksuaalisen häirinnän kohteeksi, ja 61 prosenttia naisista sanoo verkossa tapahtuvan häirinnän olevan suuri ongelma.

(kuva: Shutterstock)

Vähättely vaikuttaa raiskauskulttuuriin

Kun Patel kertoi tapauksestaan Medium-julkaisussa, hän sanoi ihmisten vähätelleen asiaa kutsumalla sitä ”säälittäväksi huomionhakuisuudeksi”. Patel kertoo joidenkin kommentoijien todenneen, ettei virtuaaliraiskaus ollut todellinen eikä siitä pitäisi olla huolissaan.

Asiantuntijat kuitenkin korostavat seksuaalisen väkivallan olevan silti kamala kokemus, vaikka se tapahtuisi virtuaalisesti. He myös kertovat tutkimusten osoittavan minkä tahansa seksuaalisen hyväksikäytön olevan tuhoisaa ja traumaattista, mikä voi aiheuttaa merkittävän tai jopa pysyvän mielenterveysongelman.

- Sen sijaan, että yritämme verrata kärsimyskokemuksia ja käännyttää niistä selvinneitä toisiaan vastaan, toivon todella, että tarkastelemme, kuinka kaikki nämä käytökset vaikuttavat raiskauskulttuuriin, kommentoi The Games and Online Harrasment Hotline -palvelun johtaja Jae Lin.

- Kaikki nämä kokemukset tapahtuvat oikeille ihmisille kulttuurin takia, joka haluaa pitää sukupuoleen perustuvaa väkivaltaa hyväksyttävänä ja normaalina asiana, Lin lisää.

Uusi teknologia, sama haitta

Asiantuntijoiden mukaan internetissä on monenlaisia seksuaaliväkivallan muotoja, jotka valitettavasti säilyvät teknologian uusiutumisesta huolimatta. Näitä ongelmia ovat muun muassa seksikiristys, kostoporno ja raiskausuhkaukset.

Hollaback!-yrityksen yksi perustajista, toiminnanjohtaja Emily May, kertoo, että virtuaaliahdistelujen poistamista hankaloittaa keskustelu siitä, onko verkkohäirintä todellinen haittamuoto.

- Voitko kokea seksuaalista väkivaltaa verkossa? No tietysti voit. Ja olisit voinut kokea sen vuosia sitten paljon ennen virtuaalitodellisuutta. Kun joku kertoo haluavansa raiskata sinut, se on seksuaalisen väkivallan muoto, May kertoo.

- Nyt metaversumin ja virtuaalitodellisuuden myötä syntyy uusia tapoja satuttaa jotakuta, mikä  on yhtä samanlainen kuin todellisen elämän seksuaalinen väkivalta ja raiskaus, May lisää.

Lin myös huomauttaa, ettei hyväksikäyttö verkossa tapahdu tyhjiössä, vaan se on osa suurempaa häirinnän maisemaa.

-Todellisuus on, että sitä tapahtuu kaikkialla miljoonalla eri tavoilla kaiken aikaa, ja se tässä onkin uuvuttavaa ja pelottavaa. Pandemian aikana opimme ymmärtämään enemmän kuin koskaan, kuinka iso osa verkosta on tosielämää, Lin toteaa.

(kuva: Shutterstock)

Nettifoorumien puuttuminen asiaan ei ole ainoa ratkaisu

May kertoo virtuaalitodellisuuden mahdollistavan myös uusia tapoja lieventää virtuaaliväkivaltaa, johon teknologia-alustoilla on velvollisuus puuttua. Samalla May kuitenkin painottaa, etteivät pelkät teknologia-alustat pysty poistamaan internetissä tapahtuvaa seksuaaliväkivaltaa.

- Ainoastaan yritykset eivät voi korjata tätä, vaan myös yhteisöt, jotka yhdistyvät huolehtimaan toisistaan ja vastustavat väkivaltaa merkityksellisellä tavalla. On meidän jokaisen vastuu luoda online-maailma, jossa haluamme elää, May toteaa.

Lin myös sanoo olevan ratkaisevan tärkeää, että verkossa hyväksikäyttöä kokevat ihmiset ottavat sen vakavasti siitä huolimatta, että tietynlainen "kulttuuri" yrittää minimoida sen.

- Jokainen ansaitsee tulla kohdelluksi ihmisarvoisesti. Se on tärkeä asia, josta on pidettävä kiinni, Lin toteaa.

Jos olet kokenut seksuaalista väkivaltaa, löydät apua muun muassa Rikosuhripäivystyksestä.

Lue myös: Matthew McConaugheyta kiristettiin teini-ikäisenä seksiin - kertoo väkivaltaisesta hyväksikäytöstä

Lue myös: The Walking Dead -tähti todisti seksuaalista hyväksikäyttöä jo 9-vuotiaana - 'Raivostuin'

Lähde: USA Today

Kilpailut

Uusimmat