Kuva: Shutterstock

Muovimukit, rahkapurkit, kirsikkatomaattirasiat... - moni tuttu muovituote laitetaan pian pannaan

08.03.2022 17:15 - Minttu Tikkanen / minttu.tikkanen@bauermedia.fi

Sopimus edellyttää muovin vähentämistä vuoteen 2026 mennessä.

Ympäristöministeriö tiedottaa, että Suomi ottaa osaa sopimukseen, jossa sitoudutaan vähentämään muovin määrää elintarvikepakkauksissa siellä, missä se ei ole välttämätöntä.

Vapaaehtoinen Green deal -sopimus on osa EU:n jäsenmaihinsa kohdistuvien direktiivien täyttämistä. Muovisten kertakäyttöastioiden ja elintarvikepakkausten määrää on sopimuksen mukaan vähennettävä pysyvästi vuoteen 2026 mennessä.

”Kertakäyttöisten muovien vähentämisellä on laaja kansalaisten ja yritysten tuki. Hienoa, että keskeiset toimialat ovat lähteneet vahvasti mukaan työhön muovin kulutuksen vähentämiseksi. Nyt solmittava sopimus tarjoaa avaimet löytää joustavia ja uusia ratkaisuja muovihaasteeseen vastaamiseksi”, kommentoi tiedotteessa myös ympäristö- ja ilmastoministeri Emma Kari.

Tarkastelun alle otetaankin muovisten kertakäyttöastioiden lisäksi pahviset, mutta muovipäällysteiset astiat, rahkojen ja jogurttien yksittäispakkaukset, kirsikkatomaattirasiat ja kolmiovoileipäpakkaukset sekä salaattibuffeiden ja ravintola-annosten take away -rasiat. Sopimus koskee siis erityisesti tuotteita, jotka on tarkoitettu syötäviksi heti paikan päällä tai muutoin ilman mitään lisävalmisteluja. Kyseisenlaiset tuotteet pakataan myös usein runsaaseen ja turhaan muoviin.

Muutos edellyttää vaihtoehtojen löytämistä kuten vaihtoehtoisten pakkausten kehittämistä tai esimerkiksi lisähinnan vaatimista muovisen vaihtoehdon valitsemisesta. 

"Alkuvaiheessa toimet kohdistuvat todennäköisesti pakkauksiin käytettävän muovin määrän vähentämiseen ja myöhemmin korvaamiseen uusien, muovittomien, materiaalien kehittämisen myötä”, kertoo tiedotteessa Suomen Pakkausyhdistys ry:n toimitusjohtaja Antro Säilä.

Lue myös: Älä heitä rikkinäistä kodinkonetta roskiin - moni ei tiedä, minne laitteet voi helposti kierrättää

Lue myös: Vuoden turhake on tänä vuonna yleinen - suuri osa suomalaisista sortuu edelleen

Lue myös: Ympäristöjärjestö nimesi Coca-Colan maailman suurimmaksi muovisaastuttajaksi - jo toinen vuosi putkeen

Lue myös: WWF: Ihmisen kehoon kertyy mikromuovia pankkikortin verran viikossa

Lähde: Ympäristöministeriö

Kilpailut

Uusimmat