Kuva: Timo Korhonen / AOP

Nysväri, Käärijä, Ransunraitti - Vuoden nimi 2023 valitaan seitsemän ehdokkaan joukosta

05.11.2023 12:15 - Sanni Seppä / sanni.seppa@bauermedia.fi

Nimistötutkimuksen asiantuntijat haluavat palkita onnistuneen nimivalinnan.

Nimistötutkimuksen asiantuntijat ovat valinneet seitsemän ehdokasta Vuoden nimi 2023 -kilpailun finaaliin. Vuoden nimi on tunnustuspalkinto, joka myönnetään kuluneen vuoden aikana esillä olleelle hyvälle nimelle.

Voittaja valitaan Nimistötutkimuksen päivillä järjestettävässä äänestyksessä 10. marraskuuta.

Tämän vuoden ehdokkaat ovat: Käärijä, Espoon Kaupunginteatteri, Nysväri, Mosaiikki, Hukkasiini, Ransunraitti ja Uvja.

Palkinnon tarkoituksena on nostaa esille onnistuneita nimivalintoja ja kiinnittää huomiota nimenannon merkitykseen yhteiskunnassa. Ehdokkaat ja voittaja voi edustaa mitä vain erisnimeä, eli niin henkilön, paikan, yrityksen, kuin tuoteenkin nimeä.

Palkinto jaetaan tänä vuonna seitsemättä kertaa. Viime vuonna voittajaksi valikoitui nimi Eläinsairaala Savon Murre. Palkinnon ovat aiempina vuosina voittaneet myös Koronavilkku, Tikkurilan kirkko, Helsingi Sõnumid, Maaelu tulevik ja Pealinnaleht, Liisankatu ja Tampereen yliopisto.

Tätä nimet tarkoittavat:

Käärjä: Käärijä on Jere Pöyhösen artistinimi. Hän edusti Suomea viime Euroviisuissa. 

Espoon Kaupunginteatteri: Espoon kaupunginteatteri ilmoitti elokuussa, että se vaihtaa nimekseen &-merkin. Nimi herätti kuitenkin epäilyksiä epäkäytännöllisyytensä vuoksi. Ehdolle Vuoden nimeksi 2023 onkin valittu vanha nimi Espoon kaupunginteatteri (ruotsiksi Esbo stadsteater), joka oli luonteva nimi kohteelleen.

Nysväri: Nysväri on suomalaisen Sini-brändin uusi siivousharja. Kyseinen tuote on tarkoitettu etenkin pienten ja kapeiden paikkojen putsaamiseen.

Mosaiikki: Vantaan Kivistössä lokakuussa 2023 avattu uusi kaupunkikulttuurikeskus.

Hukkasiini: Nimellä myydään Kouvolan Voikkaalla valmistettavia paljasjalkakenkiä, jotka on valmistettu suomalaisen verhoiluteollisuuden hukka- eli ylijäämänahoista.

Ransunraitti: Tampereen Tohlopissa sijaitseva kadunnimi Tohlopinranta muutettiin alkuvuodesta 2023 Ransunraitiksi. Nimi on kunnianosoitus Ylen Pikku Kakkosessa vuodesta 1978 esiintyneelle Ransu Karvakuonolle sekä tätä esittäneelle Pertti Nättilälle, joka menehtyi vuonna 2021. Yle Tampereen toimitus, jossa muun muassa Pikku Kakkosta tehdään, sijaitsee kyseisen kadun varrella.

Uvja: Saamelainen psykososiaalisen tuen yksikkö sai nimikilpailun tuloksena uudet nimet Uvjj (koltansaame), Uvjâ (inarinsaame) ja Uvja (pohjoissaame).

Perustelut nimiehdokkaiden valinnoista voit katsoa Helsingin yliopiston sivuilta

Lue myös: Pesty pyykki ja pyykinpesukone haisevat tunkkaisille - mikä avuksi?

Lue myös: Nyt on aika siirtyä huonekasvien hoitorutiineissa talviaikaan - 7 vinkkiä, miten huonekasvit selviävät kevääseen

Lue myös: Saunan riskit osoittautuivat traagisesti viikonloppuna - LähiTapiola neuvoo välttämään yleiset virheet

Lähde: STT

Kilpailut

Uusimmat